Primers anys…

Com s’exposa a l’apartat de Sobre el partit, el Cercle de Podem Pollença va néixer poc temps després de les eleccions europees del 2014, poc temps després, de fet, que aparegués el partit a nivell Estatal. La ciutadania, enfadada i farta per les retallades i la corrupció es començà a unir en assemblees i grups de treball. Una oportunitat que no es deixà passar a Pollença, on es congregaven més de 30 persones en les primeres assemblees. 

El Cercle va aparèixer com a conseqüència del moviment anomenat Indignats Pollença, quan els integrants d’aquest aprofitaren la visita de Pablo Iglesias a la “Plaça d’Islàndia” per a demanar informació a les companyes de Podem Mallorca. Aquests indicaren els passos a seguir per crear un cercle a Pollença, pel que s’apostà per creure en el projecte i presentar el Cercle en haver-se celebrat les Eleccions Europees, a més d’iniciar l’activitat electoral amb l’enganxada de cartells i la nostra primera presència com a apoderats i apoderades de Podem.

Les primeres passes són potents: presència a la premsa local, entrevistes radiofòniques on explicam qui som, què volem… Poc a poc, tot i que baixa el nombre d’assistents i assistentes, creix el nombre de persones disposades a treballar en el dia a dia. Es creen les primeres comissions de treball, s’elegeixen els càrrecs de coordinació, portaveu, tresoreria, ….

A nivell Estatal, tenim l’honor de prendre part en l’elaboració del Document Ètic aprovat en l’assemblea general d’inscrits i inscrites. Opinem en molts temes, emetem comunicats, comencem a ser coneguts entre els altres Cercles de Mallorca.

A nivell local, s’apropen les eleccions municipals i en assemblea es decideix presentar una candidatura avalada pel Cercle per representar a Podem, anomenada Gent per Pollença. Paral·lelament, s’elaboren esmenes al PGOU (Pla General d’Ordenació Urbanística), es creen Propostes de Participació Ciutadana Municipal, neix el Programa Electoral per les eleccions, es parla amb el teixit associatiu del municipi… Tot i no aconseguir representació municipal, estem molt orgullosos de la tasca que es va realitzar i dels vots aconseguits. Sortiren de posar taules informatives els dies de mercat, de ser visibles i propers, de participar en el Debat Electoral Municipal (organitzat per la ràdio local, Club Pollença i Associació de veïns del Port de Pollença), i de l’esforç de tots i totes.

El fet de no obtenir representació no va frenar la nostra tasca. Per molt que en els debats electorals d’aquesta campanya d’eleccions municipals 2019 s’hagi dit que hem estat 4 anys sense fer res, ben el contrari! Un exemple és l’assemblea a la Cala Sant Vicenç (nucli poblacional del municipi bastant abandonat per la classe política), que vàrem organitzar en estiu per tractar el tema de l’aigua potable que no estava arribant als habitatges. Es congregaren més de 30 persones que ens agraïren l’interès i la voluntat d’escoltar-los i no proposar-los solucions polítiques que després no van enlloc.

Vàrem participar activament en manifestacions per la defensa de la Sanitat, l’Educació i els Drets Socials, així com l’organització d’esdeveniments musicals de caràcter reivindicatiu, com a actes de campanya a nivell municipal i autonòmic. 

Ens vàrem enfrontar (principis any 2015) a la polèmica suscitada pel que havia estat elegit Secretari General de Podem a Pollença. Després de lluitar amb els valors de Podem des del Cercle, aconseguírem en Assemblea Ciutadana Local amb 10 vots a favor que els inscrits provocassin la cessió del Secretari General del seu càrrec. Una altre victòria davant aquelles persones que han arribat a Podem per ocupar quotes de popularitat i no per servir un propòsit comú.

Superat això, continuarem reunit-nos amb la figura del Batle (Miquel Àngel March després de les eleccions i prèviament ho havíem fet amb Tomeu Cifre). Tot i que ha estat difícil, hem mantingut una comunicació amb els principals actors polítics del municipi que ens han tengut en compte i han acceptat acollir-nos. De fet, vàrem participar en l’elaboració del Reglament de Participació Ciutadana del Municipi, aprovat al 2017, i també en les Meses de Turisme i elaborant al·legacions  a la Zonificació Turística proposada pel Govern Balear. 

Es convocà i desenvolupà una xerrada per parlar de les clàusules sol, a càrrec d’Aina Díaz i que va tenir lloc al saló d’actes del Port de Pollença. I la feina va seguir sense cessar. Vàrem treballar durant les 2 Eleccions Generals que foren molt properes (desembre 2015 i juny 2016), penjant cartells, organitzant de nou taules informatives,  … De fet, es va acceptar per part de tots els grups polítics la nostra iniciativa, per les eleccions del 26 de juny 2016 no penjar cartells més enllà dels espais habilitats a tal finalitat, un èxit de proposta. S’organitzà, també i de forma conjunta amb els companys i les companyes de Més per Pollença, un acte de campanya on participaren Alberto Jarabo, Margalida Quetglas i Antoni Verger.

Començàrem a assistir a algun Ple Municipal, i fórem declarat oficialment un Cercle Actiu. Hem volgut seguir tenint un protagonisme real, tant dins el nostre Municipi de Pollença com dins la nostra pròpia Organització que és Podem. És cert, i ho hem dit públicament, que hi ha hagut temporades amb poca o nul·la activitat. La política de base és complicada, i engrescar la gent a participar, més. Però tot ens ha servit per aprendre, créixer i finalment entrar en una nova fase del partit a Pollença que ens ha conduït a obtenir, per primera vegada, representació amb un regidor dins l’Ajuntament. Per saber més sobre aquesta nova etapa, val la pena consultar aquest altre apartat… Nova etapa (2019 i endavant)

Certificado_PollençaCertificat de Cercle Actiu.