Moció la transparència de les assignacions econòmiques Municipals

Per aquest Ple ordinari de març, mancant ja pocs mesos per a les Eleccions Municipals del proper 28 de maig, des d’Unides Podem Pollença hem presentat una Moció per al control i fiscalització de les assignacions econòmiques als grups municipals de l’Ajuntament de Pollença:

Font, Pixabay

Les propostes d’acord eren:

1. La Corporació de l’Ajuntament de Pollença es compromet a fiscalitzar les assignacions econòmiques dels grups Municipals de tota la legislatura 2019-2023 abans de la finalització de la mateixa, en compliment de l’article 73.3 de la LRBRL i com a mostra de transparència cap a la ciutadania abans de les eleccions municipals del proper 28 de maig.

2. L’Ajuntament de Pollença es compromet a introduir els mecanismes legals pertinents per assegurar que la fiscalització de les assignacions econòmiques dels grups Municipals es farà de forma obligatòria, almenys, a meitat de cada mandat corporatiu i abans del final del mateix, aprovant un Reglament a l’efecte o bé modificant les bases d’execució del Pressupost General anual de la Corporació. L’equip de Govern, per desvergonya, hi ha votat en contra i no ha sortit aprovada.

Durant aquesta legislatura 2019-2023, com es veu al quadre següent, en total se’ns han destinat als partits polítics de l’Ajuntament la quantia total de 81.200€. Diners que, actualment, no tenen cap tipus de control i no estan sotmesos a cap exercici de transparència (una situació crònica i que no és pròpia ni exclusiva, per desgràcia, d’aquesta legislatura).

Recordar també que vàrem votar en contra en el Ple de juliol de 2019 d’aquesta distribució que és la següent:

Tot i això, la Llei 7/1985, reguladora de les Bases del Règim Local estableix que existeixen dues limitacions bàsiques quant a la destinació d’aquestes dotacions econòmiques:

Addicionalment, pel que fa al control i justificació, la LRBRL estableix que els grups polítics han de portar una comptabilitat específica de la dotació i que posaran a disposició del Ple de la Corporació, sempre que aquest ho demani.

Hem proposat, veient els exemples d’altres Municipis amb més responsabilitat en termes d’ús i transparència de les dotacions econòmiques, que s’agafi l’exemple de Llucmajor o Inca (en el primer Municipi, es regula via bases d’execució i en el segon, via reglament específic).

En el debat del Ple, s’ha vist com els partits polítics han volgut esquivar aquest control d’aquesta legislatura 2019-2023. “Serà molta feina per l’interventor”, “no podem fiscalitzar si no tenim les regles del joc abans, pot haver-hi reintegraments”, “no s’ha fet mai, s’ha de fer sabent-ho en el futur”, “pot ser no tenim resguards d’algunes compres”. I nosaltres hem respost, com no pot ser d’altra manera, que les regles del joc sí que hi són, insistim: article 73.3 de la LRBRL. Les excuses han estat això, excuses per no voler afrontar, previ a la campanya electoral, que la ciutadania sabés què fa cada partit amb aquests ingressos. Una llàstima, alhora que una oportunitat clara per veure de quin peu calça cada un/a.

En conclusió, una por sorprenent a que la ciutadania sàpiga què feim els partits polítics amb aquests diners, que són públics i surten de les butxaques de cada ciutadà/na de Pollença. Nosaltres, com no pot ser d’altre manera, hem anat publicant a la nostra pàgina web els comptes anuals del grup, explicitant les despeses i ingressos i què s’ha fet amb aquests diners. Qualsevol ho pot consultar, entrant al nostre apartat de transparència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.