Per aquest Ple ordinari de març, mancant ja pocs mesos per a les Eleccions Municipals del proper 28 de maig, des d’Unides Podem Pollença hem presentat una Moció per al control i fiscalització de les assignacions econòmiques als grups municipals de l’Ajuntament de Pollença:

Les propostes d’acord eren:
1. La Corporació de l’Ajuntament de Pollença es compromet a fiscalitzar les assignacions econòmiques dels grups Municipals de tota la legislatura 2019-2023 abans de la finalització de la mateixa, en compliment de l’article 73.3 de la LRBRL i com a mostra de transparència cap a la ciutadania abans de les eleccions municipals del proper 28 de maig.
2. L’Ajuntament de Pollença es compromet a introduir els mecanismes legals pertinents per assegurar que la fiscalització de les assignacions econòmiques dels grups Municipals es farà de forma obligatòria, almenys, a meitat de cada mandat corporatiu i abans del final del mateix, aprovant un Reglament a l’efecte o bé modificant les bases d’execució del Pressupost General anual de la Corporació. L’equip de Govern, per desvergonya, hi ha votat en contra i no ha sortit aprovada.
Durant aquesta legislatura 2019-2023, com es veu al quadre següent, en total se’ns han destinat als partits polítics de l’Ajuntament la quantia total de 81.200€. Diners que, actualment, no tenen cap tipus de control i no estan sotmesos a cap exercici de transparència (una situació crònica i que no és pròpia ni exclusiva, per desgràcia, d’aquesta legislatura).

Recordar també que vàrem votar en contra en el Ple de juliol de 2019 d’aquesta distribució que és la següent:

Tot i això, la Llei 7/1985, reguladora de les Bases del Règim Local estableix que existeixen dues limitacions bàsiques quant a la destinació d’aquestes dotacions econòmiques:

Addicionalment, pel que fa al control i justificació, la LRBRL estableix que els grups polítics han de portar una comptabilitat específica de la dotació i que posaran a disposició del Ple de la Corporació, sempre que aquest ho demani.
Hem proposat, veient els exemples d’altres Municipis amb més responsabilitat en termes d’ús i transparència de les dotacions econòmiques, que s’agafi l’exemple de Llucmajor o Inca (en el primer Municipi, es regula via bases d’execució i en el segon, via reglament específic).
En el debat del Ple, s’ha vist com els partits polítics han volgut esquivar aquest control d’aquesta legislatura 2019-2023. “Serà molta feina per l’interventor”, “no podem fiscalitzar si no tenim les regles del joc abans, pot haver-hi reintegraments”, “no s’ha fet mai, s’ha de fer sabent-ho en el futur”, “pot ser no tenim resguards d’algunes compres”. I nosaltres hem respost, com no pot ser d’altra manera, que les regles del joc sí que hi són, insistim: article 73.3 de la LRBRL. Les excuses han estat això, excuses per no voler afrontar, previ a la campanya electoral, que la ciutadania sabés què fa cada partit amb aquests ingressos. Una llàstima, alhora que una oportunitat clara per veure de quin peu calça cada un/a.
En conclusió, una por sorprenent a que la ciutadania sàpiga què feim els partits polítics amb aquests diners, que són públics i surten de les butxaques de cada ciutadà/na de Pollença. Nosaltres, com no pot ser d’altre manera, hem anat publicant a la nostra pàgina web els comptes anuals del grup, explicitant les despeses i ingressos i què s’ha fet amb aquests diners. Qualsevol ho pot consultar, entrant al nostre apartat de transparència.