Moció per a millorar l’eficàcia i ús del transport públic

Avui ha tingut lloc el Ple ordinari a l’Ajuntament i des d’Unides Podem Pollença hem presentat una moció que ha sortit aprovada per unanimitat. Prèviament, s’ha negociat una esmena per introduir la reclamació addicional que es posi en marxa una línia directa que connecti el Municipi amb l’aeroport a Palma. Estem satisfets/es d’haver aconseguit el suport unànime de la Corporació i esperem que la Conselleria de Mobilitat i Habitatge tengui en compte la petició formulada avui, per executar-la al més aviat possible. Volem agrair el suport de la Plataforma d’Usuaris/es del TIB per proporcionar-nos informació i experiència en l’ús del transport públic. Teniu el text sencer de la moció a continuació:

Les polítiques  de millora i augment de l’ús del transport públic han sigut un objectiu ben present en la legislatura 2019-2023 a les Illes Balears. Nou sistema tarifari integrat, noves millores en les línies de Bus, Metro i Tren i, finalment, l’aplicació de la gratuïtat d’ús de tots els serveis públics de transport per a l’any 2023, mesura recolzada directament per el Govern de l’Estat espanyol. Una mesura que hem d’aprofitar per crear hàbit i consciència dels beneficis de l’ús d’un transport públic sostenible.

Des d’Unides Podem Pollença ja vàrem presentar al mes de març de 2021 una moció per a la introducció de millores en el nou sistema tarifari i de funcionament del TIB , també aprovada per unanimitat, en la qual sol·licitava major comunicació per explicar el nou sistema tarifari, facilitar l’emissió de targetes, que s’analitzés per la Conselleria de Mobilitat i Habitatge l’impacte del nou sistema sobre nombre d’usuaris i la seva satisfacció, i que es revisés en algun moment el nou sistema per millorar les freqüències i línies, valorant especialment que les tarifes no discriminin els usuaris que menys utilitzen el transport públic. Aquesta última reivindicació segueix en peu per part de la Plataforma d’usuaris/es del TIB. La moció també demanava recuperar el bus llançadora Pollença- Sa Pobla (fet excessivament consolidat a la Línia 301 actualment) i que es posava a disposició del Consorci de Transport de les IB els terrenys de Can Bach perquè s’avalués la construcció d’una nova estació de busos a Pollença i un pàrquing dissuasori (competència, aquest últim, del CIM). Finalment, també determinava una ajuda directa econòmica als usuaris/es dels Serveis Socials municipals que no poguessin recarregar les seves targetes moneder.

Com a resposta, el DG de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu Lladó, va enviar una carta a l’Ajuntament amb compromisos sobre la implementació del sistema tarifari, revisió futura de freqüències i exposant que era prest per avaluar les noves mesures. També informava que La Línia 301 tendria millor connexió amb el tren ja que es tenia previst construir un nou baixador de tren a la parada d’Inca Llevant (obres ja iniciades a l’actualitat). Per això, feim una proposta concreta pel que fa a la Línia 301 que connecta Port de Pollença – Pollença – Crestatx – Palma.

Actualment la Línia 301 no compta amb cap línia exprés, directa, que faci aturada a Port de Pollença – Pollença – Crestatx – Palma. Totes les freqüències passen per Inca (per les múltiples parades que té) i la immensa majoria passen per Sa Pobla (algunes en horaris que no s’ajusten gaire a les necessitats laborals existents).

El bus que parteix des de les 6.25 h de Pollença (última parada del Municipi), arriba a les 7.30 h a Palma. El de les 7.15 h, que sí passa per Sa Pobla, arriba a les 8.25 h a Palma. Anteriorment, existia una freqüència exprés que sortia a les 6.45 h i arribava a Palma a les 7.30/7.35 h. Avui arriba, per tant, a la mateixa hora amb 20 minuts addicionals de transport. El mateix passa amb les tornades des de Palma cap al municipi. Abans hi havia un bus que marxava a les 15.30 h de Palma,  arribava a les 16.15 h. Ara surt a les 15.40 h i arriba a les 16.30 h a Pollença, 16.55 h al Port de Pollença, Llenaire. No és atractiu que un trajecte amb gran part d’autopista (55 km aproximadament) es faci en total en 1 hora 10 minuts, quan amb cotxe (i anteriorment amb bus) es pot fer amb uns 45 minuts.

Al matí (primera hora) són poques les persones que baixen a Inca, ja que la immensa majoria, bé per feina o bé per estudis universitaris (o altres), fa el trajecte sencer fins  Palma. Per tant, es proposa, bàsicament, que es posin 4 o 5 freqüències noves exprés (no passen per Sa Pobla ni per Inca), durant tot l’any, que tindrien aproximadament la següent distribució:

 • Pollença Municipi – Palma, última sortida Municipi 6.45 h
 • Pollença Municipi – Palma, última sortida Municipi 12.30 h aproximadament
 • Palma – Pollença Municipi
  • 15.00 h
  • 15.30 h
 • Palma – Pollença Municipi, 20.00 h aproximadament

Per altra banda, i amb l’objectiu de reduir la petjada de carboni i la dependència del vehicle privat, es proposa que s’estudiïn accions de millora del transport públic al municipi de Pollença com:

 • La utilització en horari de capvespre i  horabaixa de la parada de bus darrera el camp de futbol del Port de Pollença, amb l’objectiu que els usuaris, que sobretot són joves de Pollença i del Moll puguin accedir a les instal·lacions esportives. Una petició ja formulada des de l’Ajuntament i que es recolza amb la necessitat de 100 nins/es que acudeixen a les instal·lacions esmentades.
 • La creació d’una nova línia de connexió directe entre el Municipi de Pollença amb l’aeroport de Son Sant Joan, tal i com tenen la majoria de municipis turístics de l’illa de Mallorca.

Per tant, els acords que hem defensat i s’han aprovat per unanimitat són:

1. L’Ajuntament de Pollença insta a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge que iniciï els tràmits necessaris per instaurar a la Línia 301  Pollença (Municipi) – Palma, 4 o 5 noves freqüències de trajectes “exprés” durant tot l’any segons l’expressat al final de l’exposició de motius, evitant-se el pas del bus per Sa Pobla i Inca.

2. L’Ajuntament de Pollença es mostra disposat a reunir-se amb la Conselleria de Mobilitat i Habitatge i la Plataforma d’usuaris/es del TIB per posar en marxa la iniciativa de l’acord primer en la major brevetat possible.

3. L’Ajuntament de Pollença insta a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge a crear una nova línia de connexió directe entre el Municipi de Pollença amb l’aeroport de Son Sant Joan, seguint el model del Municipi veïnat, Alcúdia.

Bus TIB, font Ara Balears

  Deixa un comentari

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s

  Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.