Fartàritx i la lentitud administrativa… demanam accions

Des d’Unides Podem Pollença demanam a la Presidència del Consell Insular de Mallorca, institució que està valorant l’adquisició d’una finca emblemàtica i d’un valor mediambiental, paisatgístic i patrimonial immens, que prengui accions decidides i prioritzi aquest expedient davant l’imminent final de legislatura.

A febrer de 2021 Unides Podem Pollença vàrem registrar una sol·licitud dirigida a 3 organismes autonòmics perquè posessin la maquinària administrativa en marxa i donessin resposta a la proposta de la propietat de Fartàritx que, dia 6 de març de 2020, va fer un oferiment molt clar: oferiment de venda al Govern de les Illes Balears de la finca de Fartàritx Gran – “La Cuculla de Fartàritx”. Aquí podreu repassar el que vàrem defensar (i seguim defensant).

Ha passat molt més d’1 any i ens acostem al final de la legislatura. És una molt mala notícia que s’hagin fet reunions polítiques i amb la propietat, sense haver-li traslladat cap proposta en concret de compra, ni una contra-valoració a la presentada per la venedora de la finca. Fa unes setmanes vèiem com va sortir a premsa un article en el que es suggeria que el problema actual roman en la discrepància del preu sol·licitat per la propietat. Sorprèn que s’hagi transmès aquesta idea quan, insistim, la propietat no ha rebut encara una sola oferta formal sobre la qual reflexionar i opinar. Si s’està realment “mirant d’aconseguir els recursos necessaris per adquirir una veritable icona de la serra de Tramuntana”, insistim en algunes propostes:

  • Impost de Turisme Sostenible (ITS)
  • Fons Next Generation (zona dins Patrimoni Mundial de la UNESCO)
  • Romanents de Tresoreria

A més, també recordem que es pot oferir un pagament fraccionat, sempre tenint en compte que la Llei de Contractació del Sector Públic parla sempre de realitzar estimacions tenint en compte els preus habituals en el mercat.

Informes interns del Consell (Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient) apunten que seria ideal adquirir la finca per fer-hi passar noves variants de la Ruta de Pedra en Sec, i, en un futur, constituir-hi un refugi de muntanya. Addicionalment, pot acabar sent un centre de referència perquè els més petits/es puguin rebre educació mediambiental, facin excursions per conèixer més indrets de Pollença i és una oportunitat única perquè la finca quedi en mans d’allò públic, per ús i gaudi de la ciutadania de les Illes, i no en mans dels interessos privats. Reiterant l’exposat al nostre escrit de 2021:

demanem a les administracions de la CAIB que “es coordinin per tractar aquest assumpte i donin resposta a l’escrit presentat per la propietat el dia 6 de març de 2020 a la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, per no deixar una finca, una possessió i en definitiva una porció de terra tant valuosa i de tant valor ambiental i paisatgístic en futures mans de propietaris privats”.

Per tant, el govern present en el Consell Insular ha de donar sortida amb una proposta tangible cap a la propietat, articulant els mecanismes legals que consideri adients per iniciar l’expedient de compra. Encoratgem a la seva presidenta a liderar aquest assumpte a les totes. Seria imperdonable que acabi la legislatura sense aquesta fita. Tenint present que els partits de dreta no creuen en “lo públic” i ni es plantejarien aquesta compra, no ens la podem jugar. Accions, i menys reunions i paraules!

Possessió de Fartàritx. Imatge del Punt Informatiu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.