Informe de l’IMEDEA, passes de futur? Propostes d’Unides Podem

Des d’Unides Podem Pollença, celebram que a la fi s’hagi presentat l’informe encomanat a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), una presentació a la que el nostre regidor, Michael L. Muller, assistí el passat dia 20/07/2022. Cal destacar que, sense la pressió exercida per el teixit associatiu i la ciutadania del Port de Pollença i del Municipi de Pollença en general, l’Ajuntament de Pollença no hauria encarregat cap informe.

L’objectiu de l’informe, que recordem ha tengut un cost de 72.000€ (IVA inclòs), és el de proporcionar una avaluació de la qualitat de les aigües i l’estat dels ecosistemes marins de la Badia de Pollença. Des d’Unides Podem Pollença, durant diversos dies, es va sol·licitar a l’equip de govern que informés sobre l’estat de finalització de l’informe, i sobre quan es presentaria, obtenint respostes generalment difuses fins que, per sort, hi va haver una resposta més clara sobre la presentació del mateix. En ocasions, demanar provoca canvis en situacions difuses. Aprofitem per posar a l’abast de tothom la presentació que es va visualitzar:

A nivell social, es va veure clarament que existeix una consciència sobre la problemàtica associada al sanejament, pluvials, i als fondejos incontrolats de la Badia. També es va posar sobre la palestra la necessitat de repensar el model turístic i social del Port de Pollença. Tot val per tenir rendiment econòmic? No s’hauria de regular i controlar tota activitat que posi en perill el nostre ecosistema? Nosaltres, pensem que sí.

També fou interessant conèixer algunes característiques pròpies de la Badia que, de per sí, dificulten la renovació d’aigua i agreugen la terbolesa. Igualment, la pressió antròpica està agreujant clarament la situació global de la Badia, principalment per:

  • Presència d’arena i materials fins, per l’aportació artificial de la platja (finals anys 80)
  • Obstacles físics que dificulten la dinàmica marina (Port, mollets, …)
  • Fondejos i embarcacions que provoquen terbolesa i redueixen la vegetació marina

Sobre la depuradora, es descarta com una font de contaminació microbiològica, tot i que es considera que seria molt més adequat que les aigües tractades fossin conduïdes cap a un emissari, ja que la càrrega d’elements orgànics dins les mateixes que no es dissolen abans d’arribar a la mar dins cap curs continu, pot arribar a ser problemàtic.

Sí que hi ha una problemàtica evident, de la qual ja resulta impossible amagar-se’n, a la zona d’Albercuix amb un fenomen de contaminació microbiològica recurrent. No és una aportació constant, però sí molt habitual (nivells alts d’enterococs intestinals i coliformes). Els motius són funcionaments anòmals del clavegueram, aportacions de matèria orgànica exagerats amb les pluvials i perquè algunes cases, possiblement, no tenguin bona connexió amb el sistema de clavegueram.

Destaquem també que s’ha conclòs que hi ha una pèrdua de cobertura d’algues. Pel que fa a la posidònia, sembla que no hi ha una regressió problemàtica; la posidònia creix a zones més profundes. Igualment, varen exposar que abans dels anys 80, hi havia més posidònia que en l’actualitat.

Finalment, en resposta a la nostra denúncia presentada el 14/03/2022 sobre el moviment d’arenes a les platges del Port de Pollença, la Conselleria de Medi Ambient ens va respondre que havia instat a l’Ajuntament de Pollença que per a les properes sol·licituds d’instal·lacions de temporada s’inclogui dites actuacions en cas que es pretenguin tornar a realitzar per tal que s’avaluï la seva afecció. També els varen explicar la tramitació a seguir en el cas de dur a terme qualsevol pla, programa o projecte que pugui afectar a l’espai protegit Xarxa Natura 2000 LIC ES5310095 Badies de Pollença i Alcúdia, com pugui ser el moviment d’arenes.

Per tant, des d’Unides Podem Pollença, ateses les conclusions de l’informe de l’IMEDEA, del realitzat també per Arrels Marines sobre la presència de morts per fondejos il·legals i d’estat del fons marí, i els informes encarregats per l’Associació ASDEPP, sol·licitem que:

Primer, els informes s’han de penjar a un apartat de la pàgina web municipal per a què es puguin ser consultats per la ciutadania.

Segon, que s’encarregui, amb càrrec als Romanents de Tresoreria, un Pla Director de Clavegueram per analitzar i fer un diagnòstic integral del clavegueram i de les pluvials, contemplant l’opció de noves estructures com tancs de tempesta per evitar una aportació d’aigües pluvials brutes a la Badia, així com analitzar si la instal·lació del clavegueram és suficient, és adequada, no té fuites, les bombes són suficients, … Una reivindicació que duim, ja ho podem dir, anys fent.

Tercer, que l’Ajuntament de Pollença es reuneixi d’urgència amb Ports IB per re-pensar el Pla General de Ports IB en el sentit de reduir els fondejos projectats (recordar les nostres al·legacions en aquest sentit), així com reubicar els fondejos, ja que la zona no podrà recuperar vegetació si hi ha un tràfic d’embarcacions constant a aquesta localització tancada de la Badia.

Quart, que l’Ajuntament de Pollença es reuneixi d’urgència amb les administracions amb competència a la Badia de Pollença per plantejar un projecte de replantació de vegetació (presentant-lo als Fons Next Generation), prioritzant la Cymodocea nodosa, com estabilitzadora dels sediments, tenint en compte també la possibilitat de Posidònia Oceànica. Això es pot ajuntar amb la necessitat d’activar el pla de gestió de LIC de les Badies de Pollença i Alcúdia.

Cinquè, que l’Ajuntament de Pollença sigui proactiu i proposi reactivar la Mesa de Treball interadministrativa que es va iniciar el passat 07/09/2021, per parlar de les conclusions de l’informe de l’IMEDEA i de les propostes abans esmentades per part nostra.

Sisè, que es consideri l’opció de plantejar a ABAQUA un canvi en el funcionament de l’EDAR, pel que fa a la creació d’un emissari que pugui descarregar les aigües tractades al mig de la Badia, i no al torrent de Sant Jordi, per les futures conseqüències que això pot comportar, segons les conclusions del propi informe.

Setè, que l’Ajuntament no realitzi cap moviment d’arenes sense l’autorització pertinent i que faci una valoració d’impacte cap a l’estat de la Badia dels moviments d’arenes siguin imprescindibles de realitzar.

Seguim disponibles i disposats, com oposició constructiva, a participar en totes les reunions que es posin en marxa, a fer propostes concretes i a reiterar el nostre posicionament. Agraïm profundament la tasca de l’IMEDEA, l’ASDEPP, Arrels Marines i totes aquelles persones que exerceixen pressió perquè les administracions es moguin i no quedin esperant a que problemes estructurals es resolguin per art de màgia.

Badia de Pollença, font Flickr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.