Tornam a denunciar l’explotació irregular de l’aparcament de Formentor

L’oposició municipal denuncia que un any després que l’aparcament de Formentor sigui de titularitat municipal, l’antiga empresa propietària el segueix explotant com si no hagués passat res. Al final de la nota, trobareu un vídeo amb l’opinió de cada portaveu.

Dia 15 de juny fa un any que aquest aparcament és de titularitat municipal. Han passat dotze mesos, i l’empresa propietari de l’Hotel (antiga titular de l’aparcament) el segueix explotant com si fos seu, davant la manca de diligència total i  absoluta de l’Ajuntament.  

Els grups de l’oposició municipal (Unides Podem Pollença, Junt:s Avançam, Alternativa) denunciem de bell nou aquesta situació. Assenyalem que ni la moció  aprovada al ple de finals de novembre de revocar la llicencia d’aparcament de Formentor, ni l’expedient obert a principis de novembre amb aquest mateix objectiu (arrel de presentar la moció), ni les denúncies presentades al propi Ajuntament fa quasi un any, no han bastat per aconseguir la regularització d’aquesta situació.

Des del passat dia 15 de juny del 2021, els vials, l’aparcament i zones verdes de Formentor són ja de titularitat municipal. Era la condició per a  l’atorgament de la llicència d’obra per a reformar l’Hotel, que implicava la prèvia cessió d’aquests terrenys d’acord amb el PGOU. Uns terrenys lliure de carregues. A mitjan juny l’Ajuntament va acceptar aquestes cessions. Unes cessions fetes per imperatiu legal, i no per capacitat negociadora del batle, com ha intentat fer creure al Ple i a la ciutadania: sentència 783/2012 de 2012 del TSJIB: la cessió gratuïta de terrenys per zones verdes, vials i espais lliures constitueix un deure dels propietaris del sòl classificat com urbà, el qual no s’havia materialitzat per cap dels titulars dominicals de la zona de Formentor, i sentència 43 de 2016 del TSJIB: és una obligació inherent a l’execució per transformar el sòl que correspon complir-la al promotor fins la finalització de dita execució urbanística.

Cal esmentar que el decret (d’inici d’expedient de revocació de llicència) de dia 31/03/2022 signat per el Sr. batle, explica molt clarament que: sembla que no es una potestat de l’Ajuntament, sinó una obligació legal la revocació de la llicencia, des del moment que passa a ser domini públic, concretament a partir del 15 de juny del 2021, ja que, hi ha causa i deure legal per a revocar dita llicència per canvi de circumstàncies.

En l’informe del serveis jurídics, en data 22/09/2021 ja diu expressament que les autoritzacions o llicències han de ser revocades quan desapareixen les circumstàncies que en van motivar l’atorgament o quan en sobrevenen d’altres que, si s’haguessin produït en el moment d’atorgar-la, haurien justificat la denegació de la llicència.

En el mateix decret firmat pel batle també evidencia que: encara se mantenen determinades situacions irregulars, dins aquests terrenys, tal com cadenes, tancats de reixa, zones de vianants amb accés de vehicles, aparcament…. que cal regularitzar, d’acord amb el propi PGOU. Es tracta de situacions que cal corregir.

El montant calculat per a l’explotació d’aquest aparcament de titularitat municipal, superen  1.250.000 €, que ingressa l’empresa privada propietat de l’Hotel, i que haurien d’anar a l’Ajuntament.

Tot i ser, actualment, terrenys públics, l’antiga propietat (Immobiliària Formentor SA) segueix explotant els aparcaments, talment com si fos seu, i sense disposar de la concessió municipal corresponent. Les tarifes actuals són especialment elevades, donat el caràcter lucratiu de l’explotació (mitja hora, 1,7€ i un preu màxim de 16€ per dia i cotxe, assolit aparcant-hi unes 5 hores). No té cap sentit que s’hagi de pagar a una empresa que ja no és titular de l’aparcament. L’Ajuntament hauria de crear la corresponent Ordenança Fiscal per regular la taxa de l’aparcament, escollir si en fa una explotació directa o una concessió, i incorporar uns ingressos anuals importants al pressupost de tota la ciutadania de Pollença.

Per tant, Unides Podem Pollença, Junts Avançam i Alternativa per Pollença,  exigim que se suspengui de forma cautelar aquesta activitat econòmica i que se posi en marxa les mesures oportunes perquè una empresa privada no se lucri ni un segon més en uns terrenys de titularitat pública.

Declaracions portaveus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.