Moció per l’augment de l’energia verda i les cooperatives d’autoconsum

Des d’Unides Podem Pollença celebram que s’hagi aprovat per la nostra Moció per a la cessió de superfícies al govern de la CAIB i altres mesures de foment de l’autoconsum amb energia verda, a la sessió plenària ordinària de dia 26/01/2022, per unanimitat. A continuació, la moció completa:

A setembre 2021 va néixer des del Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB) un projecte per impulsar les instal·lacions d’autoconsum compartit que abastiran a la població – especialment a les famílies en situació de vulnerabilitat-, a l’administració i a les empreses en un radi de 500 metres. La creació de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) és una passa clau en la democratització de l’energia verda i la disminució de consum d’energia no renovable. A Pollença ja s’ha fet la iniciativa positiva de cobrir part de l’aparcament del pavelló municipal.

L’actuació que hem defensat a la moció i de la qual s’encarrega íntegrament l’IBE, es basa en la instal·lació de plaques fotovoltaiques a edificis, de titularitat pública, amb les quals se subministrarà energia verda i a preu de cost a famílies vulnerables, a pimes i al mateix edifici, en règim d’autoconsum. Per tant, l’Ajuntament de Pollença, en l’exercici de les seves competències i tenint un rol capital en la implicació i activació de les persones que viuen en el municipi perquè siguin agents actius del canvi de model energètic, pot cedir a l’IBE espais municipals adequats per a l’autoconsum compartit, solaritzar aparcaments públics, incloure bonificacions fiscals en els impostos municipals per incentivar la instal·lació d’energia solar i eficiència energètica, i altres mesures. L’Ajuntament de Pollença ja ha demostrat interès amb les accions de transició energètica i l’assoliment d’Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030:

  • Aprovació de l’impuls i necessitat de redactar el PAESC
  • Aprovació de la declaració d’emergència climàtica a Pollença, moció d’Alternativa amb abstenció de l’equip de Govern)
  • Moció d’Unides Podem, per a adherir-se a la “xarxa d’entitats locals per a desenvolupar els ODS de l’Agenda 2030” de la FEMP, aprovada per unanimitat.

També existeixen comunitats energètiques que s’han constituïts en entorns empresarials com són polígons (veure exemple de l’Ajuntament de Sant Lluís). Una iniciativa per permetre l’autoconsum, i, a mig termini, l’autosuficiència. Així, els acords que hem presentat des d’Unides Podem Pollença i que s’han aprovat són:

1. L’Ajuntament de Pollença elaborarà un llistat d’edificis i sòl públic abans de 2023 per posar-lo a disposició de l’Institut Balear de l’Energia per a la determinació dels que siguin més adequats per acollir projectes d’autoconsum compartit. Més endavant, es formalitzaria la cessió al Govern de la CAIB, el qual és l’encarregat de posar les plaques fotovoltaiques, realitzar els tràmits i assumir íntegrament les despeses.

2. L’Ajuntament de Pollença augmentarà progressivament la presència d’energia solar als seus edificis, comptant amb plans d’autoconsum elèctric, amb aprofitament de les subvencions autonòmiques i estatals disponibles per a les Administracions municipals.

3. L’Ajuntament de Pollença es compromet a començar a treballar en la dinamització i creació d’una comunitat energètica al Polígon de Pollença, convocant les empreses que ja hi tenen activitat i instal·lacions perquè es gestioni la implementació d’aquest projecte. Per això, sol·licitarà la col·laboració de l’IBE per obtenir assessorament tècnic i jurídic.

Plaques solars a terrats, font unsplash

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.