Al·legacions al Pla General de Ports IB; enfocant a Pollença

Des d’Unides Podem Pollença anunciam que hem registrat al·legacions a la proposta inicial del Decret que regeix el Pla General de Ports de de les Illes Balears 2018-2033. Un Pla que proposa una sèrie de solucions per la Badia de Pollença, sent la més rellevant i important, des del nostre punt de vista, la relativa a la regulació d’un camp de boies, eliminant els fondejos il·legals existents. Així, en resum i havent estudiat la documentació al nostre abast (informes, Pla General de Ports de les Illes Balears 2018-2033, estudi ambiental estratègic, informació facilitada per l’Associació Arrels Marines i la publicada pel GOB), Unides Podem Pollença demana que es contempli una neteja completa i absoluta dels elements aliens al fons i medi marí actualment existents al fons de la badia, que s’ampliïn i millorin les canalitzacions / vies existents dins el Port per permetre major hidrodinamisme i circulació de corrent marina, que es plantegin pantalans flotants temporals de temporada per acollir màxim 30 dinguis, que s’optimitzi el funcionament i gestió dels amarraments de Ports IB (augmentant estància mínima anual a l’amarrament i reduint al mínim legal els amarraments per transeünts), que s’introdueixi el control i cobrament per l’ús de la rampa per embarcacions (ampliant a 1 rampa més amb rail de fusta i reservant l’aparcament nou pels remolcs degudament identificats) i, finalment, que es redueixi i ressituï el camp de boies projectat (eliminant el polígon sud i passant de 168 fondejos a 90, fent necessari explicitar el model de boia ecològica utilitzar). Podeu consultar íntegrament les al·legacions descarregant el document següent!

Hem de recordar que al Pla ordinari de març 2020 es va aprovar la nostra moció presentada conjuntament amb Alternativa per Pollença que demanava una solució pública i respectuosa amb el medi ambient pels fondejos il·legals de la Badia de Pollença. Aquesta explicava que al 2014, per exemple, es comptabilitzaren 479 fondejos il·legals i proposava que s’elaborés un projecte consensuat per sol·licitar una concessió per gestionar un camp de boies ecològiques i que s’imposessin sancions als fondejos il·legals per part de la Demarcació de Costes a les Illes Balears. Aquesta moció es va aprovar per 7 vots a favor (oposició) i 10 abstencions (equip de Govern).

Badia de Pollença, estat actual. Font IDEIB

Com exposem a les al·legacions, el document ambiental que acompanya la proposta de Pla General assenyala que la qualitat de la massa d’aigua de la Badia de Pollença es “peor que bueno“, i que l’actuació plantejada és d’una envergadura considerable, provocant més que probables afectacions a l’ecosistema marí. Gràcies a informes preliminars de l’Associació Arrels Marines hem pogut observar un fons marí empobrit, amb una presència majoritària de fangars i praderies de plantes i algues vitals per la vida subaquàtica. Es fa imprescindible allunyar les zones de fondeig de les praderes de Cymodocea nodosa i de les praderes de Posidònia oceànica. Existeixen diverses altines de Posidònia dins la Badia, situades en el seu punt més alt a 50 cm de la superfície de l’aigua, 1 metre com a màxim. L’afectació principal d’aquestes espècies és, recordem, el trànsit continu d’embarcacions que alça els sediments (no fixats per la manca de plantes i algues) i manté així partícules en suspensió que enterboleixen l’aigua. U cercle viciós que cal trencar, tenint en compte que la Badia sol tenir de mitjana 4 metres de profunditat, una realitat incompatible amb la presència de grans embarcacions. També recordem l’afectació directa de les cadenes i qualsevol altre sistema que no sigui el d’anclatges amb boies ecològiques. Per això, com es proposa a les al·legacions, s’han d’estudiar molt a consciència les zones on establir el polígon de fondejos, prioritzant els fangars i allunyant el tràfic de les zones més sanes de la Badia (nord-est i est). A més, cal aproximar amb major mesura els fondejos a l’espigó per reduir el tràfic dins la Badia. Es recomana a Ports IB que contacti amb entitats especialitzades com Arrels Marines per tenir un diagnòstic acurat de l’estat del fons marí.

Entre les al·legacions, destaquem per tant la sisena que demana reduir els fondejos projectats de 168 a 90 fondejos, que es desplaci el camp de boies cap a l’oest de la zona inicialment plantejada i que s’elimini el polígon de fondeig sud, redistribuint les eslores. A més demanem que Ports IB detalli exactament com seran les boies ecològiques, explicant-ne la tipologia i detallant-ne el pressupost. Concretament, de la proposta inicial de Ports IB, mantenim els següents fondejos per tipologia d’eslora:

ESLORA (m)QUANTITAT FONDEJOS
Majors de 20 metres0
Entre 20 i 15 metres5
Entre 15 i 12 metres10
Entre 12 i 8 metres75
Menors de 8 metres0
Proposta camp de boies. Font Pla General de Ports IB i elaboració pròpia

Exemple de boia ecològica on l’impacte al fons marí és mínim en superfície ocupada i la cadena, gràcies a la boia de profunditat, no s’arrossega per cap punt del fons:

Exemple de boia ecològica. Font Acuárea

Esperem que s’escoltin les nostres al·legacions per millorar el servei de Ports IB al Port de Pollença i que es redueixi d’una vegada per totes l’impacte mediambiental constant i indiscriminat que s’ha patit a les nostres aigües. Això exigeix control, seguiment i polítiques valentes. Aprofitem, també, per agrair l’empenta de Ports IB per proposar aquesta ordenació de fondejos, ja que l’administració competents, Costa, no ha mostrat disposició a encarregar-se de sancionar i ordenar retirar tots els fondejos il·legals existents.

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.