Presentam al·legacions a l’Ordenança que regula el preu públic dels serveis de l’Escola Municipal de Música i Dansa

Des d’Unides Podem Pollença anunciam que vàrem registrar en temps i forma una sèrie d’al·legacions a l’aprovació inicial de la modificació de l’Ordenança reguladora del preu públic per a la prestació de serveis a l’Escola Municipal de Música i Dansa (aprovada amb el nostre vot en contra en sessió Plenària ordinària de 28/01/2021).

En resum, havent estudiat la documentació i l’Ordenança de l’any 2009 així com l’estudi econòmic que fonamenta la proposta d’Ordenança per l’any 2021, demana que es reconsideri i congeli l’aprovació definitiva de la present modificació, donat el context de crisi social i econòmica provocada per la COVID-19 i perquè no és moment d’afegir una matrícula no retornable. En el cas que es decideixi continuar amb la tramitació, proposem una disposició transitòria per no aplicar el canvi en la matrícula fins a l’any 2022, i proposam ampliar les bonificacions existents i afegir-ne de noves (per unitats de convivència segons ingressos i víctimes de violència de gènere). Podeu consultar íntegrament les al·legacions descarregant el document següent!

Com es pot veure al text, hem observat que l’estudi econòmic s’ha fet amb xifres que no es corresponen amb els preus en teoria vigents (Ordenança del 2009), ja que sembla que durant tots aquests anys la direcció del centre anava canviant les tarifes sense que això constés a cap Ordenança (una anomalia preocupant, quant menys…). Situació de descontrol reconeguda pel regidor delegat de l’Àrea de l’Escola de Música així com tècnics de la Corporació.

Resulta important, és innegable, tenir Ordenances actualitzades, amb una modificació flexible i adaptades a la realitat. Tot, tant per facilitar la tasca a la ciutadania per saber què ha de pagar per segons quins serveis, quines bonificacions existeixen, etc., i també pel propi personal de l’Ajuntament (preus a aplicar, marc legal que empara el servei, etc.). Per això, tenir una Ordenança que no s’actualitzava des de l’any 2009, amb tots els canvis que s’han anat donant, no semblava una bona opció. Com tampoc és una bona opció, creiem i sincerament, escometre una actualització en el sentit de modificar tarifes i condicions del servei en plena pandèmia mundial provocada per la COVID-19, amb la consegüent i terrible crisi econòmica i social que està afectant ben especialment un Municipi turístic com és el nostre, Pollença.

Vist el global de la situació, no hauria estat una bona mesura, simplement, aplicar durant el curs 2021-2022 els preus de l’Ordenança de 2009, recollir dades fiables i sustentades en un preu públic real, i fer en conseqüència un estudi econòmic que permeti veure els canvis entre les taxes anteriors i la nova proposta? A més, en un context de crisi econòmica, com dèiem, sorprèn que hi hagi una pressa per actualitzar preus (suposant en alguns casos pujades, moderades, de preus) i sense introduir bonificacions per baixos ingressos, per exemple. Per tot això, la primera proposta global d’Unides Podem Pollença és congelar l’aprovació definitiva de l’Ordenança, aplicar els preus de l’Ordenança del 2009 durant un curs sencer i després estudiar els canvis sobre xifres reals per veure l’impacte dels canvis proposats. En cas de ser desestimat, proposem al·legacions a les bonificacions i al relatiu a la matrícula.

Així, les al·legacions demanen incorporar bonificacions per:

  • Famílies amb més d’un membre matriculat (25% de la tarifa) i membres de famílies nombroses (30% tarifa).
  • Alumnes amb un grau reconegut de discapacitat igual o superior al 33% (30% de la tarifa).
  • Alumnes dels quals el pare, mare o tutor/a legal siguin pensionistes per incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o gran invalidesa (30% de la tarifa).
  • Alumnes que siguin fills/es de víctimes de violència o que siguin ells/es mateixos/es víctimes de violència de gènere i tenguin una renda total familiar inferior a 1,5 vegades l’SMI (15% de la tarifa). Si la renda total familiar és inferior a 1 vegada l’SMI, la bonificació sera del 30% de la tarifa.
  • Famílies amb baixos ingressos (renda total familiar inferior a 2,5 vegades l’SMI), (15% de la tarifa).
  • Famílies amb baixos ingressos (renda total familiar inferior a 1.5 vegades l’SMI), (30% de la tarifa).

Pel que fa a la matrícula, abans es feia en forma de dipòsit, 80€ per assignatures individuals i 40€ en assignatures col·lectives. Aquest import es retornava per compensació a les darreres quotes mensuals, sempre que l’alumne acabés el curs. Amb el text proposat, tots els i les alumnes tenen una matrícula per curs anual de 40€ (empadronats/des) i 52€ (no empadronats/des), que no és retornable.

Entenent per tant que a l’alumnat matriculat pel curs 2020/2021 se li retornarà en les últimes quotes mensuals, sempre que acabi el curs, el dipòsit inicial de 80 o 40€ (depenent del cas), i que no pensem sigui el moment d’introduir una matrícula no retornable, proposem que s’afegeixi la següent disposició transitòria en cas que es vulgui seguir endavant aprovant el nou text de l’Ordenança:


Disposició transitòria
Des de la data d’entrada en vigor de la present Ordenança de preu públic fins el dia 31 de desembre de 2021 restarà suspesa l’aplicació dels preus associats al concepte de matrícula per curs anual (40€ empadronats, 52€ no empadronats).

Reflexions finals

Com hem fet a les al·legacions, volem fer arribar el suport i l’oferiment a l’equip de Govern a poder elaborar conjuntament, com Ajuntament de Pollença, una petició formal (carta signada pels grups polítics, moció, …) cap a la CAIB perquè aquesta posi en marxa subvencions per Escoles de Música Municipals, tal com existeixen per exemple a Catalunya (veure exemple https://www.acm.cat/juridic/subvencions/bases-reguladores-subvencions-financament-escoles-musica). Això, a mig / llarg termini permetria reduir el dèficit existent i part d’aquesta reducció de dèficit es podria reinvertir en millores per l’Escola de Música. A més, s’ha de tenir en compte que no hi ha cap despesa associada a un lloguer d’espai físic, gràcies a la cessió que realitza de forma desinteressada Colonya Caixa Pollença (aprofitant des d’aquí per donar-los les gràcies).


Finalment, tal com es fa necessari a l’Escoleta de La Gola, ens mostrem oberts a col·laborar en la redacció d’un actualment inexistent Reglament de funcionament de l’Escola de Música. L’abast organitzatiu d’una Ordenança fiscal és molt limitat, i un reglament permetria regular tots els aspectes de temporalització de matrícules, possibilitat d’existència de beques anuals per alguns/es alumnes (per altes capacitats i/o per baixos ingressos econòmics), règim sancionador, etc.

Font Trucos Londres
Centre Cultural cedit per Colonya, Font Ajuntament de Pollença

Hi ha un comentari

  1. […] Des de Podem insisteixen que no és una “bona mesura” aplicar durant el curs 2021-2022 els preus de l’Ordenança de 2009 per poder recollir dades fiables. A més, el grup es veu sorprès per la “pressa que hi ha per actualitzar preus” i més, en aquest context de crisi econòmica. Per tot això, la primera proposta d’Unides Podem Pollença és congelar l’aprovació definitiva de l’Ordenança, aplicar els preus de l’Ordenança del 2009 durant un curs sencer i després estudiar els canvis sobre xifres reals per veure l’impacte dels canvis proposats. En cas de ser desestimat, proposen al·legacions a les bonificacions. […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.