S’aprova la nostra Moció per demanar millores en el TIB i que hi hagi una estació de busos a Can Bach

Des d’Unides Podem Pollença celebrem que s’hagi aprovada la nostra Moció titulada Moció per a la introducció de millores en el nou sistema tarifari i de funcionament del TIB. Una Moció amb feina darrera i un seguiment de tot el que ha suposat l’execució del nou Pla Insular de Serveis de Trasport Regular de Viatgers per Carretera de Mallorca (de l’any 2017). Podeu consultar i descarregar íntegrament la Moció, que s’ha aprovat per unanimitat, al següent enllaç!

El nou sistema tarifari ha aportat canvis molt positus, com tarifes diverses, un sistema de punts que s’acumulen a mesura que es viatja, preus diferents segons perfils poblacionals (joves, família, gent gran…), i també una redistribució de les zones tarifàries. També suposa un avanç tecnològic considerable, que tot i ser positiu també ha pogut suposar que algunes persones no hagin pogut tramitar la nova targeta moneder, per exemple. També s’han vistes algunes queixes respecte a la comparativa de preus entre els anteriors abonaments T20 i T40 i el preu dels mateixos viatges amb el nou sistema, que alguns usuaris consideren un increment de preus. A Pollença hem vist, també, preus desorbitats com haver de pagar 4,5€ per un bitllet senzill entre Pollença i el Port de Pollença, o 9€ per anar des del Port de Pollença fins a Palma (7,5€ des de Pollença, fent una anada i tornada per viatgers esporàdics sense targeta de fins a 18€!) És clau facilitar al màxim que la ciutadania, tot i que sigui usuària esporàdica del TIB, tengui les eines necessàries per evitar aquests preus i que pugui tenir la targeta moneder (esperem tornin a Pollença aviat a fer targetes com s’han fet aquests dies passats). Per fer una proposta en positiu i des d’una feina constructiva, la Moció presentada i que ha rebut el suport i la col·laboració de la Corporació (esmenes per part d’Alternativa per Pollença, Junts Avançam, Partit Popular Pollença i Tots per Pollença) ha permès aprovar els següents acords:

1.  Sol·licitar a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge que ampliï els canals i campanyes de comunicació per tal que tots els usuaris coneguin els detalls del nou sistema tarifari establert a la xarxa TIB.

2. Demanar a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge que ampliï la xarxa de punts on poder realitzar l’emissió i renovació de la targeta Intermodal / moneder, implementar la targeta moneder virtual a través d’una app per mòbils i que es pugui sol·licitar la targeta de forma telemàtica per accelerar el procés i evitar aglomeracions i pèrdues de temps en coes.

3. Demanar al Govern de les Illes Balears que millori els sistemes per conèixer els preus del viatge i el saldo de les targetes tant a les estacions de tren com a la xarxa de busos.

4. Demanar al Govern de les Illes Balears que valori, una vegada s’hagi consolidat el sistema tarifari recentment implantant (màxim en el termini d’1 any), l’impacte que ha tengut sobre el nombre d’usuaris i la seva satisfacció, plantejant, si fos necessari, canvis en aquest sistema per tal que serveixi per a l’impuls de la mobilitat sostenible i l’ús del transport públic i avaluant les avantatges i desavantatges en relació al sistema anterior d’abonaments T-20 o T-40.

5. Instar a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, una vegada valorat l’impacte esmentat al punt anterior, a la revisió general del nou sistema tarifari amb l’objectiu de continuar millorant i potenciant el transport públic, estudiant i millorant les freqüències i línies on sigui necessari i valorant urgentment tarifes que no discriminin els usuaris que menys utilitzen el transport públic.

6. Instar a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge a recuperar el bus llançadora Pollença – Sa Pobla perquè la ciutadania de Pollença tingui l’opció d’enllaçar el bus amb els horaris del tren de Sa Pobla.

8. S’establirà una ajuda directa als usuaris dels Serveis Socials municipals que ho requereixin, per a que puguin recarregar la targeta moneder sense que computi en el total d’ajudes rebudes i sempre que estigui plasmat en un pla de feina.

Nous busos del TIB, font Noticias Mallorca

Finalment, parlant d’infraestructura, el Pla Insular de Serveis de Transport també ha suposat canvis en les línies i freqüències del transport al Municipi. Pollença, que no té cap estació de bus, s’ha transformat en capçalera de 3 línies: L301 (Palma), L321 (Cala Sant Vicenç), L322 (Port d’Alcúdia). La infraestructura existent no pot assumir unes freqüències que s’han augmentat casi al doble (sobre tot a l’estiu amb la incorporació de la L322). Segons el propi Pla, la parada de bus de Cecili Metel, no compta amb una marquesina, no té espai adequat per fer maniobres de bus i tampoc té una bona accessibilitat. En resum, no hi haurà espai per fer maniobres ni per poder combinar al mateix temps la presència de més busos i el tràfic regular d’automòbils. El Pla també ha comportat adquirir busos més grans (i més eficients en termes mediambientals, mesura positiva). Amb aquestes dimensions és pràcticament impossible que puguin coincidir més de dues unitats al mateix temps a la parada abans esmentada…

Durant la legislatura hem anat realitzant preguntes sobre com afectaria el canvi de línies a Pollença. Concretament, al Ple ordinari de setembre 2019, es va demanar per

Què passaria si, finalment, el PAC es fes al lloc inicialment previst (Can Conill), amb la parada actual de bus? [Dirigida al Sr. Bartomeu Cifre, Batle] i també, El nou Pla Insular de Transport, que té prevista la seva entrada en vigor el novembre 2020, Pollença (no el Port de Pollença), serà capçalera de línia, ajuntant-se a la parada de Pollença, com a mínim, les línies de Can Picafort, la línia 345 (Pollença-Cala Sant Vicen-Port de Pollença), la línia de Lluc i la 340 (direcció Palma i Inca). On es posaran tots aquests autobusos? S’ampliarà la que ara és l’actual parada principal del TIB del Carrer Cecili Metel, que pot quedar totalment desfasada i insuficient? [Dirigida al Sr. Bartomeu Cifre, batle].

El batle va anant responent que ja es veuria com resoldre aquest futur problema i que de moment era difícil de respondre com poder fer una parada de bus en sòl rústic, tot i que qui havia d’escollir també era l’òrgan competent, que era la CAIB.

En el Ple ordinari de gener de 2020, es va demanar per

Havent-se vist la necessitat de buscar una ubicació per una futura estació d’autobusos a Pollença, es contempla la possibilitat d’obrir un període de reunions amb els grups Municipals per estudiar tirar endavant la petició conjunta cap a la CAIB d’apostar que es faci aquesta infraestructura als terrenys de Can Bach, reclamant l’aplicació del Decret 1/2018? [Dirigida al Sr. Bartomeu Cifre, Batle]

En aquest cas, el batle va respondre que el Decret 1/2018 no era d’aplicació però que si hi havia voluntat de fer una tramitació d’aquestes característiques, es podria fer una modificació puntual del planejament.

Abans d’aquesta pregunta, ens vàrem reunir amb el batle el dia 2 de desembre de 2019 per parlar i debatre si Can Bach, vist que no semblava s’hi podria ubicar el nou PAC de Pollença (aquest serà a Can Conill), es podria fer feina per situar-hi una estació de busos i un pàrquing dissuassori.

Celebrem les passes que s’han anat donant per part de l’Ajuntament durant aquests últims mesos per aconseguir aquest objectiu que té diversos punts positius, com és dinamitzar un espai actualment paralitzat, poder comptar amb una estació de busos que pugui assumir l’increment de busos, poder-hi situar un pàrquing dissuassori que faciliti agafar el transport públic i adequar un nou accés al nucli urbà de Pollença (el qual també pot permetre millorar l’accessibilitat i seguretat per qui creua la carretera per pujar al Puig de Maria). Ens consten reunions amb el Consorci del Transport i amb el Departament de Carreteres, fets que són una bona senyal.

Inicialment la Moció presentada contemplava parlar de l’estació de bus i el pàrquing dissuassori a Can Bach. Es va modificar abans de la Comissió Informativa en el sentit de només deixar les demandes de millora pel sistema tarifari, ja que des d’Unides Podem Pollença es volia assegurar que la demanda d’estació de busos tingués recolzament i que no es posés en perill l’aprovació de la Moció. Finalment, se’ns va demanar que es tornés a incorporar la petició (vàrem recuperar l’acord inicial que havíem plantejat), afegint una petició també pel Departament de Carreteres i que s’havien de realitzar els tràmits urbanístics perinents. Així, l’acord aprovat és el següent:

7. L’Ajuntament de Pollença es posa a disposició del Consorci de Transport de les IB, a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge i en definitiva al Govern de les Illes Balears per avaluar la construcció d’una nova estació de busos a Pollença i un pàrquing dissuasori, sent candidat el terreny conegut com Can Bach, amb referència cadastral 07042A00100627. Així mateix sol·licita al Departament de Carreteres del Consell Insular de Mallorca que adeqüi accessos adients des de la carretera MA 2.200 al terreny de Can Bach. Tot això, previ realització dels tràmits urbanístics pertinents.

No se’ns ocorr millor manera de fomentar el transport públic (que dona compliment als ODS 11, ciutats i comunitats sostenibles i 13, accions pel clima) que incorporar millores al sistema de tarifes i transport del TIB, així com treballar per aconseguir infraestructures adequades i que facilitin l’ús a la ciutadania. Agraïm, de nou, l’esforç de tots els grups per haver permès que s’aprovi aquest acord / Moció.

Terrenys de Can Bach, font Punt Informatiu

Hi ha 3 comentaris

  1. […] Per altra banda, també fou aprovada la moció del grup municipal Unides Podem. Expedient 1417/2021. Moció presentada pel grup Unides Podem per a la introducció de millores en el nou sistema del TIB i posada a disposció d’un espai a Pollença per a una nova estació de bus. El grup celebra l’aprovació per unanimitat de la moció. A aquesta, hi ha diferents acords com sol·licitar a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge que ampliï els canals i campanyes de comunicació i que que s’ampliï la xarxa de punts on poder realitzar l’emissió i renovació de la targeta Intermodal. Recuperar el bus llançadora Pollença – Sa Pobla o l’ajuda directa als usuaris dels Serveis Socials municipals que ho requereixin, entre altres acords que pots llegir a aquí. […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.