Bones notícies per la Badia de Pollença… a l’espera de fets concrets i recordant la necessitat d’un Pla Director de Clavegueram

El passat dia 18/02/2021 va sortir la notícia que l’Ajuntament de Pollença vol recuperar la Badia amb fons europeus. Es va produir una reunió entre membres de l’Ajuntament, el RCNPP, Associació Hotelera i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). Una reunió a la qual no vàrem ser convocats, tot i ser un partit amb representació dins l’Ajuntament. Com a resultat, es va concloure que s’encarregaria un estudi per conèixer l’estat de la Badia i plasmar els problemes existents, així com possibles solucions. D’entrada, hem de donar l’enhorabona sincera per la passa i perquè l’Ajuntament reconegui que s’han de fer actuacions. També dir que, com trobareu cap al final del text, reiterem la necessitat d’un Pla Director de Clavegueram.

Igualment, i també li ho agraïm, vàrem mantenir una reunió amb l’Associació Hotelera el dia 24/02/2021 (també estaven presents Alternativa per Pollença i Junts Avançam) on ens va explicar la situació actual i les passes que semblava es posaven en marxa. Sembla que el RCNPP també té un ànim de col·laboració, el qual és ben positiu. Ja que l’equip de Govern no ens informa de res ni ens convida a cap reunió, és d’agrair que sí ho faci l’Associació Hotelera.

Com començàvem dient, des d’Unides Podem Pollença consideram cabdal que l’Ajuntament de Pollença s’involucri i sigui part de la solució, i no part del manteniment del problema. Aquest canvi d’actitud és positiu, ja que acceptar que es faci un estudi dins la Badia implica acceptar, també, que alguna/es cosa/es no funcionen. La ciutadania, el clam popular i en definitiva, l’agenda social estan posant de manifest que la Badia “ja no és el que era”, i que “en alguns llocs entre el port i la base militar, el panorama és desolador”. Per això, aquesta problemàtica és, i ha de seguir sent, transversal. Volem agrair també a l’Associació en Defensa del Port de Pollença (ASDEPP), Arrels Marines i tota la ciutadania a nivell particular que, d’una manera o l’altra, s’està mobilitzant perquè es facin actuacions concretes a la Badia, tenint clar que tota actuació, estudi i/o iniciativa que es faci per sumar s’ha de tenir en compte i no menysprear-la per part de les institucions públiques.

Sobre la intenció de fer l’estudi amb un organisme de prestigi com és l’IMEDEA (tot i que entenem això s’haurà de fer o bé via Conveni Ajuntament de Pollença – IMEDEA o bé amb una licitació pública, pel que esperem notícies concretes de com es durà a terme), reiterar que ho celebrem, donam l’enhorabona per la iniciativa i li mostram total i absolut suport públic. Resta veure passes i fets concrets, no només paraules. I deim això perquè hem tengut coneixement d’una reiteració del requeriment d’un Pla d’actuacions de l’Ajuntament en el Port de Pollença per posar solució al mal estat de les platges d’Albercuix, Llenaire i Tamarells, terme municipal de Pollença, que va fer arribar la Conselleria de Medi Ambient ahir dia 2 de març de 2021, ja que el 16/12/2020 es va requerir que en el termini d’1 mes es fes arribar el Pla d’actuacions abans esmentat. No sabem per què no s’ha remès, pero esperem que ara que sembla hi ha intenció de fer l’estudi de la Badia, es respongui al requeriment i es plasmi damunt paper quines actuacions concretes es faran.

Aprofundint amb la temàtica, també volem destacar la tasca realitzada al llarg dels anys pels Serveis Tècnics Municipals. A octubre (23/10/2020), es va signar per l’enginyer Municipal un informe (emès arrel d’un escrit de la directora general de Territori i Paisatge), del qual destaquem alguns elements interessants:

  • El procés urbanitzador Port de Pollença (anys 60 a 90) va suposar que algunes “sortides primitives” al mar de les zones humides de l’Ullal i La Gola, així com les evacuacions dels torrents de Bóquer i d’Albercutx s’hagin anat soterrant, reconduïnt, construït a damunt deixant operativa la infraestructura d’evacuació de pluvials i, fins i tot, eliminant-les.
  • Quan el nucli depenia de l’agricultura, era molt important que qualsevol sortida a la mar d’aigües pluvials, síquies, torrents i xaragalls estessin en perfecte estat de conservació i funcionament.
  • Per mala execucions d’obres i una mala solució tècnica, es varen eliminar les instal·lacions que drenaven la zona humida de l’Ullal i conca de Llenaire, sent la solució actual la d’obrir cada any síquies d’entre 1 i 1,5 metres de fondària per possibilitar el drenatge.
  • L’augment significatiu de la zona portuària ha afectat l’ecosistema, les corrents, renovació, circulació i propietats (temperatura, terbolesa, etc.) de les aigües de la Badia de Pollença. També li afecta la forta pressió humana existent, amb l’exemple de les embarcacions de fondeig que fondegen de forma incontrolada i sense autorització administrativa.
  • Els abocaments puntuals d’aigües residuals es poden donar per taponaments o punts o trams de canonades en mal estat de conservació. Poden haver-hi infiltracions d’aigües del clavegueram al terreny i des d’aquest s’infiltren dins la xarxa de pluvials que normalment està instal·lada en paral·lel i a poca distància una de l’altra.

Algunes d’aquestes apreciacions reforcen el que ja vàrem començar a proposar a mitjans de l’estiu passat des d’Unides Podem Pollença. Vàrem investigar costos, on s’havia fet, què permetia, licitacions, etc. i ho vàrem fer arribar a l’equip de Govern de l’Ajuntament. Una iniciativa a fer de forma paral·lela a l’estudi “del mar”, aprofitant que aquest any es poden utilitzar els Romanents de Tresoreria. Parlam de posar a licitar un projecte de redacció d’un Pla Director del Clavegueram. Podria tenir un cost d’uns 100.000€ (per tot el Municipi) i 1 any d’execució, amb la col·laboració necessària dels STM.

Aquest permetria:

  • Diagnòstic integral de la xarxa de pluvials i de clavegueram (tipus canonades, estat, comptabilitzar elements, etc.).
  • Mapeig i cartografia completa d’ambdós sistemes.
  • Diagnosticar mancances, i possibles solucions, així com iniciar la planificació per dotar de serveis zones on no existeix clavegueram en condicions com és Can Singala o alguna zona del Pinaret.

Anam fent feina, col·laboram, i tornam a demanar que se’ns inclogui a totes les taules i reunions que es facin perquè no som dins l’Ajuntament per passar 4 anys i no fer feina. Tot el contrari. Per això ens varen votar i aquesta és la nostra obligació i responsabilitat. Podeu recordar que al document d’agost de 2020, la nostra proposta de com utilitzar els Romanents de Tresoreria a l’any 2020 (sense resposta), també vàlida per 2021, pensàvem que era urgent un

– Anàlisi situació actual Badia. Ja un ciutadà del Port de Pollença ens va fer arribar aquesta proposta fa uns mesos. Un veí que ha anat observant com de gaudir de nadar davant casa seva, ha anat veient un empobriment de la zona en termes de qualitat de l’aigua, presència d’animals i de plantes i algues marines. Per això, hem de comptar amb tècnics del món de la mar que observin l’estat actual i diguin què s’ha de fer si no volem acabar com “el Mar Menor”, Múrcia.

Per això, de nou, celebram la notícia que hi ha la intenció de l’Ajuntament d’escometre aquest estudi per la Badia, sense haver de descartar estudis addicionals i que venguin d’altres organismes o entitats que tenen el clar ànim de protegir i conservar el nostre Municipi, així com abordar altres problemes com és el fondeig il·legal, per exemple.

Font: Mallorca Spotlight

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.