Proposam un augment de la protecció social al Municipi i l’equip de Govern se n’oblida completament

Logo oficial Benestar Social, Ajuntament de Pollença

Segons el reglament municipal de participació ciutadana, com apareix en el Capítol II, les normes reglamentàries o ordenances tindran amb caràcter previ a l’aprovació inicial una consulta pública (mínim de 20 dies hàbils) i una audiència i informació pública (mínim de 10 dies hàbils). Habitualment, els tràmits s’ajunten per així tenir dins el mateix termini (mínim 20 dies en aquest cas), la recollida d’opinió de la ciutadania i associacions del Municipi. Ens sorprèn, molt negativament, que encara a dia 18 de febrer de 2021, no s’hagi publicat al portal d’exposició pública l’inici dels tràmits abans esmentats per escometre l’actualització i nova aprovació del Reglament regulador d’ajudes dels Serveis Socials (que data del 2014). L’hivern haurà passat, i aquesta actualització que pensam era i segueix sent tant necessària, ja no arribarà a cobrir els mesos més difícils de l’any en un Municipi turístic com és Pollença, i més en temps de pandèmia.

Expliquem tot l’anterior perquè des d’Unides Podem Pollença vàrem fer arribar a l’equip de Govern (a través del batle) el passat 6 de setembre de 2020, seguint el que ja proposàvem a la nostra proposta de com utilitzar els Romanents de Tresoreria a l’any 2020 (sense resposta), també vàlida per 2021, una proposta completa de modificació del Reglament, basant-nos en com s’actuava a altres indrets (majoritàriament Palma), amb uns motius molt clars, que resumim a continuació:

Augment de cobertures des dels Serveis Socials (elaboració pròpia)

La Sra. Francisca Cerdà, regidora delegada de l’Àrea de Benestar Social no s’ha posat mai en contacte amb nosaltres durant tots aquests mesos, ni ha tingut l’empenta política d’escometre cap modificació, ni dignar-se a respondre a la nostra proposta. Pensam que aquesta manera de procedir implica una deixadesa de funcions i un abandó d’un intent d’augmentar el benestar de la ciutadania de Pollença i facilitar la tasca de les tècniques dels Serveis Socials. Per exemple, actualment les ajudes màximes anuals per família/expedient són de 1.344,6€. Tot el que passi d’aquesta quantia s’ha de justificar amb informes d’excepcionalitat (com recull el Reglament) el qual en una situació com l’actual de pandèmia i amb els preus dels lloguers a Pollença pot ser un calvari administratiu. I no només això. Les famílies en risc d’exclusió poden arribar a necessitar molt més suport econòmic. Una de les nostres propostes, per tant, és augmentar a 7.519,59€ (1 vegada IPREM anual) la quantia màxima total d’ajudes per família/expedient de forma anual. Cal fer l’incís que aquestes quanties feien referència a l’IPREM de 2020, moment en què es va fer la proposta… ara tot s’hauria de revisar ja que una de les mesures del Govern Estatal ha estat augmentar l’IPREM per l’any 2021. En definitiva, continuar amb el model actual implica seguir fomentant la visió antiga, l’assistencialisme i beneficència que “els rics han d’ajudar als pobres fent donacions d’aliments”, provocant coes vergonyoses de persones que esperen recollir els aliments que els ajudin a sobreviure.

Ja després de 2 mesos sense cap resposta, vàrem demanar al Ple ordinari de novembre 2020, a l’apartat de precs i preguntes, el següent:


  1. En quin estat de tràmit es troba la proposta de modificació del Reglament regulador d’ajudes (prestacions econòmiques) dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Pollença, que Unides Podem va fer arribar a l’equip de Govern el dia 06/09/2020? [Dirigida a la Sra. Francisca Cerdà, Delegada de l’Àrea de Benestar Social]

La resposta, que ni fou contestada per la regidora sinó que pel Sr. batle (un exemple més de deixadesa de funcions), fou la següent:

(Respon el Sr. batle, Bartomeu Cifre). Bé aquí s’ha fet feina, tots els Serveis Socials de la Zona Nord que tenen més, més relació i es reuneixen mensualment per tractar tota una sèrie de temes de coordinació amb aquest aspecte, tenen una proposta que el reglament es fes a un àmbit més gros, que no només fossin Municipals sinó que es pogués fer d’un àmbit molt més ampli. Això és darrera notícia que teníem. De totes maneres lo nostre hi anem fent feina i ens agradaria com a mínim abans de final d’any elevar-ho a consultes prèvies quan estigui tot tancat, que na Mª Antònia pugui acabar de revisar-ho, na Francisca et cridarà i te mostrarà un poc les propostes que vàrem fer.


Ni s’ha produït un reglament supramunicipal, ni s’ha elevat abans de final d’any a consultes prèvies, ni la Sra. Francisca Cerdà va cridar o ha cridat al nostre portaveu, Michael L. Muller Flury. Silenci total des d’aquell moment. A gener vàrem tornar a registrar una pregunta però, com ve sent habitual i per la falta de plens ordinaris, les preguntes no es varen poder ni llegir ni respondre per la suspensió del Ple.

En resum i sent, pensam, la part més important del que vàrem proposar, vos compartim la nostra proposta de recull de prestacions econòmiques que fixa màxims de les quanties per concepte/necessitat, i el temps per cada tipus d’ajut. Una proposta que vàrem adaptar al nostre interlocutor i que, evidentment, hauria pogut ser més ambiciosa si de nosaltres realment depengués aplicar els canvis proposats. Ara bé, com oposició constructiva i sabent la visió actual de l’equip de Govern dels Serveis Socials i com han de funcionar, vàrem preferir “no forçar la màquina” i aconseguir el màxim de millores possibles. A continuació, la proposta completa:

I, per destacar algunes propostes, tenim en base al document anterior la següent infografia:

Necessitats a cobrir des dels Serveis Socials (elaboració pròpia)

Finalment, volem destacar també alguns canvis proposats que són de caràcter tècnic i que resumim a continuació:

1. Eliminació del requisit d’1 any d’empadronament al Municipi de Pollença.

2. Afegir requisit que els nuclis on hi hagi infants i adolescents en edats d’escolarització obligatòria (6-16 anys) hauran d’acreditar l’assistència regular als centres escolars o explicitar el compromís del seu compliment.

3. Es miraran els ingressos dels últims 3 mesos (no dels 6 que es mira actualment) de les persones que sol·licitin una prestació econòmica (això facilita valorar situacions sobrevingudes).

4. Es contemplaran com despeses (que es descomptaran dels ingressos per calcular la renta familiar o de la unitat de convivència): aliments, habitatge, articles de vestir, calçat i higiene, subministrament d’aigua, electricitat i/o gas, salut, transports i altres.

Addicionalment, també vàrem proposar un nou barem d’ingressos inspirat en el Catàleg de Prestacions i Reglament de l’Ajuntament de Palma per substituir la tabla actual del nostre Reglament que no és clara i difícil d’entendre ja que no té xifres (només percentatges sobre l’IPREM), per la següent tabla que té un coeficient corrector sobre l’IPREM:

NÚM. DE MEMBRES DE LA UNITAT DE CONVIVÈNCIA  LIMIT D’INGRESSOS ANUALS           INGRESSOS MENSUALS MÀXIMS
1 membre9.775€815€
2 membres12.031€1.003€
3 membres14.287€1.191€
4 membres16.543€1.379€
5 membres17.295€1.441€
6 membres18.047€1.504€
7 o més membres19.551€1.629€

Seguim fent oposició constructiva i fent feina de fons. No només cream publicacions a xarxes socials ni feim notes de premsa buides de contingut. Darrera hi ha hores de feina i un posicionament polític transmès a nivell tècnic. Segons el nostre portaveu, Michael L. Muller Flury,

Quan el batle diu a ràdio Pollença que des de l’oposició ningú s’arromanga ni fa propostes concretes, menteix. O, quant menys, oblida interessadament totes les al·legacions que hem anat fent, la proposta d’utilització del Romanent per l’any 2020 que es pot extrapolar a l’any 2021, i aquesta mateixa proposta de modificació del Reglament regulador d’ajudes dels serveis socials.

Si haguéssim governat, mostram amb fets i no només paraules, quins canvis haguéssim introduït. Recordar que aquest any (i l’anterior), les regles fiscals estan suspeses. Hi ha diners dels Romanents que, de sobra, poden cobrir una despesa addicional a Serveis Socials extraordinària, fins tornar a la normalitat laboral, social, sanitària i econòmica.

Hi ha un comentari

  1. […] Per nosaltres, especialment des d’Unides Podem Pollença, la solució a les “cues de la fam” passa per la modificació del Reglament de prestacions econòmiques. Una proposta que vàrem fer el dia 6 de setembre de 2020 i amb la qual l’equip de Govern no ha fet cap acció. Podeu consultar-la íntegrament a la nostra pàgina web; proposam un augment de la protecció social al Municipi i l’equip de Govern se n’oblida completa…. […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.