Fartàritx i la seva Cuculla, un recordatori per l’administració autonòmica

Des d’Unides Podem Pollença vàrem registrar el dia 10 de febrer de 2021 la mateixa sol·licitud dirigida a 3 organismes autonòmics, per posar de manifest la situació actual en la que es troba la possessió de Fartàritx, i demanar a l’administració autonòmica que faci alguna acció i comenci a prendre en consideració les possibilitats que existeixen a aquest entorn privilegiat del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, dins el Municipi de Pollença.

Concretament, vàrem dirigir l’escrit de forma simultània a:

  • Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat
  • Conselleria de Medi Ambient
  • Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, del Consell Insular de Mallorca

Principalment, la decisió s’ha basat en el fet que dia 6 de març de 2020, la propietat va fer arribar a la Conselleria de Presidència, dirigint-se a la presidenta del Govern de les Illes Balears, un oferiment molt clar: oferiment de venda al Govern de les Illes Balears de la finca de Fartàritx Gran – “La Cuculla de Fartàritx” . A dia d’avui, ningú del Govern ni cap administració autonòmica ha respost aquest oferiment. La no resposta del Govern no és, ni hauria de ser, una opció vàlida. I això per respecte a la propietat que va realitzar l’escrit i encarregat informes tècnics que recolzen la proposta, per respecte als procediments administratius, per la matèria de la que es tracta i, sobre tot, per la oportunitat que suposa per la ciutadania de les Illes, si ens posam a pensar a mig – llarg termini (cosa que, per desgràcia, mai es sol fer en política).

Com es recull en els documents que se’ns han fet arribar, Fartàritx és una finca emblemàtica situada dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, dins el Terme Municipal de Pollença. Compta amb un valor paisatgístic, mediambiental i etnològic de valor incalculable. La possessió es troba actualment, pràcticament, en estat ruïnós. Amb la visió del mig-llarg termini, amb els permisos i informes necessaris, podria ser perfectament un indret on situar-hi un refugi de muntanya “pur i dur”, autèntic. Això ampliaria les possibilitats de recorregut i descans dins la nostra estimada ruta de Pedra en Sec, coneguda també com a GR. També pot acabar sent un centre de referència perquè els més petits/es puguin rebre educació mediambiental, facin excursions per conèixer més indrets de Pollença…

Pensam que és fonamental prendre en consideració la bona intenció de la propietat, expressada en el desig que la finca quedi en mans d’allò públic, per ús i gaudi de la ciutadania de les Illes, i no en mans dels interessos privats. Aquests, seguint la tendència que s’està observant en algunes finques de la Serra de Tramuntana, poden tenir interessos ben diferents als de facilitar el pas i/o oferir un refugi públic i accessible.

Es tracta, com consta a un dossier que la propietat va fer arribar al Govern (i nosaltres hem tornat fer arribar amb la nostra sol·licitud), d’una propietat de 965.524 m2 de superfície registral. Rodejada i inserida, de ple, dins un paisatge de la més alta protecció ambiental (AANP i ANEI principalment).

Pensam que, ja sigui amb participació conveniada entre institucions (CAIB, CIM i inclús Ajuntament de Pollença), amb finaçament a càrrec de l’ITS (Impost de Turisme Sostenible), demanar fons europeus ja que la zona és Patrimoni Mundial de la UNESCO, negociant el preu ofert i/o oferint pagament fraccionat, o altres fòrmules, la ciutadania no pot perdre l’oportunitat de veure el Patrimoni públic augmentat amb una finca pública de tant de renom. És l’oportunitat de poder donar, també a mig i llarg termini, llocs de feina estables i de qualitat (gestió espai, gestió refugi, guies…).

En definitiva, pensam que el més important, és que quant més domini públic existeixi, quant més prevalgui l’interès general damunt el particular, més drets tendrà la ciutadania. La tendència actual dels grans propietaris a la Serra de Tramuntana és la de tancar passos, fer aparèixer Zones d’Exclusió sense justificacions tècniques i això no és tolerable. Amb respecte i cura, tothom ha de poder gaudir de la nostra natura i de la seva bellesa. Així, la sol·licitud es tanca demanant a les administracions de la CAIB que “es coordinin per tractar aquest assumpte i donin resposta a l’escrit presentat per la propietat el dia 6 de març de 2020 a la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, per no deixar una finca, una possessió i en definitiva una porció de terra tant valuosa i de tant valor ambiental i paisatgístic en futures mans de propietaris privats”.

Cuculla de Fartàritx. Imatge Trail Running Mallorca
Possessió de Fartàritx. Imatge del Punt Informatiu

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.