La peixateria, un menyspreu més de l’equip de Govern a la participació ciutadana

Des d’Unides Podem Pollença hem registrat al·legacions al projecte modificat de Rehabilitació de l’antiga peixateria per a ús d’edifici municipal. És un edifici emblemàtic, històric, on s’hi varen trobar restes de l’època musulmana de fa 800 anys. Hi hem presenta al·legacions per demanar, en resum, que retiri el projecte de forma temporal a fi d’analitzar les nostres al·legacions i que es modifiqui el projecte per realitzar les següents accions: incorporar un espai on donar record al jaciment arqueològic, delimitar els usos de forma clara, concisa i respectant la voluntat del poble, no sent aquests ni el de Ràdio Municipal ni Oficina de Turisme, sinó el d’un espai multifuncional on incloure elements tecnològics i mobiliari que assegurin aquest ús, sent un espai per la ciutadania de Pollença obert, dinàmic i intergeneracional.

Podeu consultar el text íntegre de les al·legacions aquí:

La peixateria abans d’iniciar-se les obres. Font, Punt Informatiu

Bàsicament, ens fixem en 3 aspectes:

1. Situació de les restes arqueològiques (trispol)

Vàrem demanar al Sr. batle en 2 plens diferents (ordinari de juliol 2019 i ordinari de maig 2020) si hi havia la intenció de fer alguna actuació per conservar d’alguna manera el jaciment trobat. Proposàvem (i proposam a les al·legacions), un espai on reproduir les tombes, i ficar-hi a sobre un vidre (sobre el qual caminar), per observar els esquelets (reproduïts) de com es varen trobar en el jaciment arqueològic. Inicialment el batle va semblar donar suport, però després va dir que segons els tècnics, tot estava “enterrat i tapat”, i que ja es veuria si després de les obres es podia incorporar alguna cosa… Pensem que, com que els fonaments s’han de fer de bell nou i per força s’haurà de destapar el que hi ha a l’actualitat per fer-hi una actuació ordenada, és una bona oportunitat. A més, afegir elements després d’una obra, suposa sobrecostos i també el perill que no quedi ben integrat, ja que no ha estat contemplat dins un projecte inicial. Reconeixem, també i com hem pogut contrastar amb una professional de l’arqueologia, que si l’exposició sota vidre no es fa correctament, l’espai pot sortir mal parat: condensació, vegetació, etc. Per això, si es fa ha de ser amb serietat i no a la correcuita.

Estat en que es trobaren els cossos. Font Ajuntament

2. Usos de l’edifici resultant de la peixateria

Trobem contradiccions manifestes dins el projecte, i uns usos que no coincideixen gens amb el que va expressar la ciutadania (referència al punt 3), ni amb el que la lògica de l’eficència i l’estalvi ens diria. Voler situar una Oficina de Turisme a la planta baixa, i la Ràdio Municipal a la planta superior, quan ambdós espais ja existeixen i funcionen és una tudada de diners, una oportunitat perduda per tenir un espai multifuncional, cèntric i per la ciutadania i una falta de perspectiva a mig i llarg termini (per desgràcia), massa habitual en política.

A més, segons el Codi Tècnic de l’Edificació (CET, regulat en el Reial decret 314/2006), els projectes han de definir en el seu apartat de descripció l’ús característic de l’edifici i altres usos previstos, i els plànols han de reflexar els elements fixes i de mobiliari quan sigui precís per comprova la funcionalitat dels espais. Com que, suposadament, el projecte defensa alhora un espai d’ús molt flexible, i també que s’hi situin la Ràdio i l’OIT (quan els elements que les composen, sobre tot el de la Ràdio, no permeten gaire flexibilitat), els plànols no reflecteixen cap tipus de distribució de mobles ni de possibles sales que haurien de separar, en la planta superior, la Ràdio. I això, contradiu el CET i demostra la improvització que vol realitzar l’equip de Govern. La memòria, plànols i pressupost tampoc reflecteixen clarament que es vagi a incorporar una cadira per a persones amb discapacitat per pujar les escales (elèctrica). Està dibuixada als plànols però no està ni explicada ni pressupostada.

Insistint en la manca de motivació de desplaçar els usos ja funcionals a un nou espai:

Ràdio Pollença, es va inaugurar el dia 26 de maig de 2014 (amb el mateix batle que ara). Són instal·lacions professionals, noves, amb espai suficient per fer tertúlies, entrevistes individuals, entrevistes simultànies, hi ha espai pels servidors, … desfer l’espai significa tornar a invertir diners per eliminar els vestigis de la ràdio al Convent i adaptar-ho al suposat nou espai, que vists els plànols sembla més petit i amb menys possibilitat de tenir diferent sales compartimentades.

L’Oficina de Turisme ja està consolidada, a prop del Museu i pot ser l’únic que s’hi pot fer és millorar la senyalització. Situar-la a Plaça significa condemnar l’espai diàfan que pot quedar a la Planta Baixa, eliminar la possibilitat de flexibilitzar d’una forma real l’espai i tenir elements com un taulell que ocupa un espai d’una forma fixa i invasiva.

3. Incompliment dels resultats del procés de participació ciutadana

Finalment, quan la ciutadania participa, això ha de ser un tresor a respectar i a complir. Per això, l’equip de Govern actual no pot menysprear i oblidar els tallers de prospectiva que varen decidir quin ús havia de tenir l’edifici de l’antiga peixateria. S’han oblidat dels acords? No eren a aquests tallers?

Ens referim als tallers que varen sorgir com a resultat de l’aprovació per part del Ple Municipal, dia 31/10/2017 de la creació d’un taller de perspectiva que hauria de decidir els usos de la peixateria, encomana assignada a la Comissió Permanent de Participació Ciutadana. En la primera reunió, es pot veure com els presents idealitzaven l’espai com un “espai àgora, de plaça, de fer mercat”. Un espai, en definitiva, per la ciutadania de Pollença. Així, dia 21/02/2018 es va concloure per part de l’Associació de Comerciants, l’Associació de Veïns/es de Pollença, Fòrum Pollença, Club Pollença, Artesans, Restauradors i veïns/es individuals que els usos podrien ser:

  • L’edifici annex, la part de dalt destinada a punt de trobada per les associacions, gestionat des de l’Ajuntament (reserva, calendari…)
  • La planta baixa de l’edifici annex: banys públics i petit punt informatiu.
  • Peixateria com a espai obert. (Alguna proposta de fer-ho semi obert amb algun tipus de vidre.
  • Recuperar pedres i reconstrucció fidel de l’antiga peixateria.
  • Espai de plaça, fotografia i explicació del que va ser la peixateria.
  • Ús per possibles “exposicions”, escenari d’algun petit concert (il·luminació), o simplement un lloc on seure a l’ombra.

Font, acta 2n taller prospectiva 21/02/2018

Lluny dels usos ara proposats… tant sols es reservava la possibilitat d’un petit punt informatiu, però la resta denota el que Pollença vol i necessita: un espai de reunió, de parlar, trobar-se, fer vida social… i no és que la ràdio no sigui això, que no se’ns confongui, però és que aquesta ja existeix i funciona!

Aterrant i proposant usos addicionals, per part d’Unides Podem Pollença pensem que l’espai podria ser un lloc de trobades intergeneracionals, d’aprenentatge compartit, de jugar a jocs de taula (truc, escacs, …), amb internet gratuït on majors puguin aprendre a fer videoconferències amb els nets, aprendre a glosar, espai d’exposicions…

Proposar un espai tant valuós implica que de veres el projecte tengui els usos clars i no es deixi a la flexibilitat, o el que és igual, a la improvisació. Necessitem un espai multifuncional on les associacions puguin reunir-se, i que a més contingui història de Pollença, amb un espai que representi el que es va trobar del jaciment arqueològic.

El nostre portaveu, Michael L. Muller, considera que

en cas de no escoltar el que es va proposar en els tallers prospectius, la ciutadania no voldrà participar més, i la Comissió Permanent de Participació Ciutadana, aquesta legislatura, no tendrà cap validesa ni sentit. Ja ho hem vist amb la proposta que també anava a la Plaça Major de posar un espai amb bancs, bicicleters, adequar el paviment… hi han posat un femer.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.