El Bosquet de Bóquer, un gran oblidat…

El Bosquet de Bóquer és únic. Ho és per diversos motius, com ser l’únic bosc d’alzina (vella i jove) que sobreviu estant lluny de grans masses forestals, a prop del mar i amb un clima diferent del de muntanya. També ho és per ser un espai i pulmó verd, dins el nucli urbà del Port de Pollença, amb una flora i vetegació, així com una presència d’ocells i altres animals digne de conservar. Una joia que s’hauria de preservar a les totes, perquè ho puguin gaudir els nins/es de les escoles (valor educacional) i també qui ens visita en recerca d’espais verds i ben conservats, no abandonats com si no importessin.

No és nou que sovint s’hi troba basura i merda, literalment (amb el perdó de l’expressió). Fa uns mesos, un ciutadà compromès amb el Bosquet va fer unes fotografies i, com tristament sol passar en el nostre Municipi, les va pujar a les xarxes socials denunciant tota la brutor existent, ja que així és com l’Ajuntament sol reaccionar. Quan se fa per canals oficials, com aquest escrit que vàrem presentar fa uns quants dies, no obtens resposta. Per tant, aquest ciutadà va encendre l’alarma del contingut que hi havia dins el Bosquet (cadires, restes metàl·lics, una carreta…). Ho vàrem traslladar a la Regidoria de Serveis, d’EMSER i de Medi Ambient, i uns dies després es va retirar “el més vistós”.

Ara, tornant a entrar dins el Bosquet, vàrem fotografiar (el 21 de desembre) de nou brutor, plàstics, micro-plàstics, llistons de fusta clavats a alzines…, un panorama desolador que se pot explicar per 2 motius, principalment;

  • Inacció política i deixadesa.
  • Incivisme de la ciutadania i falta d’educació ambiental (entre d’altres).

Publiquem això d’aquesta forma per fer arribar a l’Ajuntament de Pollença que si realment li importa aquest espai, posi mesures i no actuï a “cop d’alarma”. Si s’ha tornat a acumular nova porqueria, en tant sols 3 mesos, és perquè ningú hi ha tornat a entrar, ningú s’ha interessat i no és una prioritat fer alguna cosa amb aquest espai. A la passada legislatura, es va començar a tancar perimetralment el Bosquet, una acció que pot contribuir a limitar l’entrada de persones dins l’espai i a que qui ho faci, tengui menys llibertat pel fet de saber que els accessos són més visibles.

Així mateix, abans es podien trobar uns panells informatius amb contingut interessant sobre què es podia trobar dins el Bosquet (vegetació, etc.). Ara, els panells són així… molt informatius vaja.

També es va arribar a plantejar posar faroles dins el Bosquet (una idea brillant, clar que sí…). I avui en dia es segueixen trobant restes dels llocs on havien d’anar col·locades:

El que sí trobem, en un estat de conservació nul, és una antiga sitja, que es podria restaurar i posar com part d’un itinerari pedagògic:

Amb tot això, des d’Unides Podem Pollença, amb la informació recopilada, les converses amb ciutadania interessada i preocupada pel Bosquet de Bóquer i en coherència amb la nostra visió sobre el medi ambient i com ens hi hauríem de relacionar, proposem algunes idees que esperem l’Ajuntament tingui en compte. Si no ho fa, o no obtenim cap resposta, ja ho plantejarem d’altres formes, podent arribar inclús a demanar que la ciutadania faci una gran jornada de neteja popular:

Acabar de perimetrar tot el Bosquet de Bóquer, incorporant només 3 o 4 entrades com a màxim, senyalitzades. A cada entrada, incorporar cartells informatius com els que existien anteriorment amb informació útil i les normes que han de respectar-se, així com les conseqüències de no cumplir-les.

√ Fer un recull pedagògic de la informació més important com són els valors mediambientals i posar de relleu la gran presència d’ocells que, juntament amb el parc de la Gola, són un atractiu turístic de qualitat. Els anomenats birdwatchers, a qui se’ls pot convidar a visitar els dos indrets.

√ Realitzar una neteja a fons del Bosquet, recollint tot element que li és aliè i fent-ne un reportage fotogràfic per conscienciar a la població de l’estat en què es troba (per incidir en la problemàtica de la falta de civisme). Això comporta un seguiment cada 2 o 3 setmanes per part d’operaris de l’Ajuntament per comprovar que no es torna a acumular brutor.

√ Eliminar manualment les restes de tot intent de construcció artificial com els llocs on es volien posar faroles, així com l’estudi de la delimitació de possibles itineraris (ja creats) perquè el bosc es pugui anar regenerant en llocs on almenys, aparentment, el pas no està permès (a estudiar amb tècnics/ques forestals i mediambientals).

Vos deixem un recull addicional de les fotografies preses el 21 de desembre:

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.