Sobre les noves notícies de la Carretera Vella de Pollença – Lluc

Avui hem sabut que ha sortit a exposició pública la pròxima licitació per contractar l’assistència tècnica per redactar un projecte de condicionament i millora del paviment d’un tram de la carretera vella de Lluc a Pollença. Es pot consultar aquí! Es pot veure, a més, la memòria justificativa on s’explica clarament que, després d’haver rebut

peticions ciutadanes sobre el mal estat de la carretera de Lluc a Pollença, ens han fet estudiar si l’estat actual de la mateixa era adequat o es podia millorar per així garantir la seguretat de tots els usuaris de la carretera

Celebram que el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell Insular de Mallorca, després d’haver fet proves pilot, de rebre opinions i indicacions de la ciutadania i d’analitzar l’escenari actual, hagi decidit aplicar com a solució final:

  • Millorar la pavimentació, primerament, preparant, anivellant i refinant els punts on s’observen buits (clots), per després aplicar una base de mescla bituminosa en calent de 5 cm de gruix, de color terrós, de manera que quedi el més integrat possible dins l’entorn natural.
  • Millora de la senyalització per raons de seguretat.

Per tant i en resum, no s’està parlant només d’asfaltar i “ja està”, sinó que s’ha cercat la fòrmula perquè aquesta solució estigui integrada dins l’entorn natural, amb el mínim impacte paisatgístic possible. Això també serà possible gràcies a que no s’asfaltarà tot l’ample del camí, fent això que les persones que facin senderisme no hagin de caminar per l’asfalt. Així mateix, els cotxes no molestaran a les persones senderistes, ni viceversa. Això, sense una presència d’Unides Podem, no hagués passat. No hem d’oblidar que per aquell tram hi passa un element emblemàtic de la nostra Serra de Tramuntana i de Pollença; la Ruta de Pedra en Sec. Un asfalt de color terra serà molt menys agressiu que un asfaltat comú de color negre. Podeu consultar la memòria justificativa en el següent enllaç:

A partir de tot això, algunes consideracions que vistes les notícies aparegudes i com han tractat la informació, no podem deixar de donar:

  • Ja el 10 de març vàrem emetre aquest comunicat on informàvem de que havíem estat constants i insistents amb la companya, Aurora Ribot, perquè aparegués una solució al problema de la Carretera. També celebràvem la reunió que volien convocar els veïns i veïnes per tractar el tema, que es va haver de posposar donat l’inici de l’Estat d’Alarma. Finalment, assenyalàvem que si la prova pilot dels 200 metres no funcionava, demanaríem altres mitjans i si funcionava, que s’apliqués a tot el camí. Veure la nota aquí!
  • Hem anat comunicant des de l’inici de la prova pilot, durant el seu desenvolupament i durant la seva posterioritat, de com s’anava desenvolupant, queixes de la ciutadania, etc. N’Aurora podrà confirmar tots els vídeos i fotografies enviades (pròpies del regidor d’Unides Podem de Pollença, Michael Muller, com d’altres persones que viuen a prop del camí), on mostràvem els resultats de la prova pilot, i mostràvem la nostra preocupació cap aquesta proposta. Una via d’aquestes característiques, amb el volum de trànsit rodat que té, no va suportar el material utilitzat. Per això, vàrem anar plantejant la solució d’un asfaltat (tant per la durabilitat de l’obra com per el cost econòmic que suposa). Veim que el Consell, després de les proves, estudis i consideracions ha acabat considerant aquesta opció com la millor! Això respectant la normativa actual. Sempre amb interès de col·laborar i arribar als millors resultats per la ciutadania de Pollença.
  • La reunió dels veïns i veïnes finalment realitzada, el passat 17/07/2020, també va confirmar que la ciutadania no estava satisfeta amb com s’estava donant resposta a la problemàtica de la Carretera. Hi vàrem assistir per escoltar la veu dels veïns i veïnes per, de nou, trallsadar-la a la Consellera.
  • Cert és que l’Ajuntament ha pressionat també per tenir una solució més adequada. Igualment, ha estat una pressió basada en donar advertències que si no hi havia un asfaltat, l’Ajuntament demanaria la titularitat del camí. Una proposta que, si la situació s’hagués allargat molt, nosaltres mateixos haguéssim recolzat. Ara bé, no es podia ignorar ni la Ruta de Pedra en Sec ni que el Consell, efectivament (amb més o menys encerts), estava fent proves abans de prendre la decisió final. Perquè, i això és important remarcar-ho, no existeix cap rectificació, sinó una decisió final d’aplicar una solució determinada. Una rectificació hagués estat si existís un projecte complet que pretenia una solució diferent a la que finalment se proposarà. Això no és així.

Per tant, pensam que nosaltres hem estat molt presents en tot el procés que s’està vivint. No només l’Ajuntament (equip de Govern / batle), ni molt menys. De fet també hem col·laborat amb el batle informant-lo de les notícies que teníem, les peticions que realitzàvem… Pensam i coindicim que la ciutadania ha hagut d’esperar molt de temps per tenir una Carretera en condicions. Coincidim també que s’han utilitzat força diners públics, però també val a dir que sense proves, no es poden conèixer noves tècniques que en moltes ocasions són més adequades pel medi ambient. Com sempre, deim la part positiva i la negativa. Insistim, entenem l’enfado que puguin tenir veïns i veïnes, però també celebram que unes institucions escoltin reivindicacions de la ciutadania, i els problemes s’acabin solucionant. Ara queda un període d’adjudicació de projecte, posterior licitació d’aquest i realització i finalització de les obres. Amb tot, esperem que abans d’acabar el primer trimestre de l’any 2021, estigui tot acabat.

Imatges de l’estat actual de la prova pilot.

Hi ha un comentari

  1. […] Ja fa 1 any vàrem publicar que “carretera vella Pollença – Lluc… s’acosten solucions!” quan s’estava a prop de realtitzar-se la prova pilot d’un material que, desgraciadament com s’ha vist, no va ser l’adequat pel nivell de tràfic que té la zona, i això tenint en compte que ha estat un any on degut a la COVID-19 el tràfic ha estat molt menys intents. Després d’anar-ho comentant i de la reunió / protesta organitzada pel veïnatge a l’estiu, vàrem transmetre al CIM que es necessitava una solució que posés final a l’estat gairebé impracticable en alguns trams de la Carretera Vella de Lluc. Es pot veure la NdP d’aquell moment aquí: sobre les noves notícies de la Carretera Vella de Pollença – Lluc […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.