Al·legacions a l’aprovació inicial del Catàleg de Patrimoni que ara mateix desprotegeix elements històrics

El passat dia 30/01/2020 es va aprovar en Ple ordinari la modificació del Catàleg per excloure’n elements històrics , en una clara desprotecció del patrimoni cultural i arquitectònic del nostre Municipi. Nosaltres ens vàrem abstenir, ja que la resposabilitat cap al Patrimoni era superior i pensàvem que s’havia de donar la primera passa per protegir més de 300 elements que, ara per ara, no compten amb cap tipus de protecció.

El dia 2 de febrer 2020, vàrem sortir a fer un passeig i vàrem expressar per xarxes socials el següent:

Arribat el moment, hem complit i hem al·legat perquè aquests 6 edificis tornin. En resum, Unides Podem Pollença, havent estudiat la documentació, examinat les fitxes excloses i havent explorat el Municipi de Pollença, demana la reincorporació de les 5 fitxes de les propietats conegudes com Can Qués, Can Morató, Can Mena, Ca l’Adroguer, Can Tugores, així com Can Franc, i la inclusió de 4 nous elements, situats tots ells al Port de Pollença i que considerem també s’han de protegir perquè no desapareixin del nostre patrimoni històric i cultural. També demanam que quan el catàleg estigui aprovat, seria important millorar l’accessibilitat al Catàleg (pàgina web), compartir-lo, donar-lo a conèixer, fer-ne díptics, fer una ruta cultural i històrica perquè des dels centres educatius, per exemple, tenguin fàcil organitzar excursions pel Municipi per explicar-ne la seva història; la història del Poble de Pollença. Sabem que ara mateix no hi ha Catàleg (lamentablement), però consideram primordial que una vegada estigui aprovat, aquest sigui ben públic, viu, dinàmic i que miri per l’interès general, i no per l’interès únicament particular. Consulta les al·legacions completes al document que segueix!

Com consta a l’informe del GAAT (2017) i també en l’informe de l’arquitecta municipal (2020), el catàleg no és una eina tancada, sinó que s’ha de sotmetre a revisió de manera periòdica per tal d’incloure nous elements, o, en casos excepcionals i degudament justificats, excloure’ls. No sembla que els motius per excloure els edificis de Can Qués, Can Morató, Can Mena, Ca l’Adroguer i Can Tugores compleixin aquesta premissa. Si Pollença els perd, els responsables polítics tindran nom i llinatges.

Per això, hem demanat (degut a la falta de motius clars i degudament justificats, degut a que l’Ajuntament té el deure de protegir el patrimoni històric del Municipi, i que l’administració urbanística ha de vetllar per l’interès comú), que no es suprimeixi la reincorporació realitzada a l’any 2017 (acord del 30/11/2017 per l’Ajuntament Ple en sessió ordinària) de cinc immobles del Catàleg, per així tenir incorporades les seves respectives fitxes de cara a la futura aprovació provisional que haurà de realitzar l’Ajuntament Ple en una propera sessió. D’aquesta forma, es proposa que els següents immobles (acompanyats de codi propi i imatge) formin part del Catàleg de Protecció d’edificis d’interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic del terme municipal de Pollença:

  • Can Mena (Codi: U-117)
  • Can Qués (Codi: U-112)
  • Can Morató (Codi: U-114)
  • Ca l’Adroguer (Codi: U-120)
  • Can Tugores (Codi: U-124)

Com a cas únic, també es demana la reincorporació de la fitxa U-109, Can Franc, al Catàleg de Protecció d’edificis d’interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic del terme municipal de Pollença. A més de demanar-ho pels mateixos motius anteriorment exposat de les fitxes U-112, U-114, U-117, U-120 i U-124, cal afegir que l’immoble no ha tengut canvis significatius ni estructurals que justifiquin la seva exclusió del catàleg. A més, no hi ha, que es sàpiga, cap llicència atorgada en l’actualitat que permeti modificar-ne la seva estructura (façana, etc.).

Addicionalment, i prenent en consideració la realitat que el catàleg no és una eina tancada, sinó que s’ha de sotmetre a revisió de manera periòdica per tal d’incloure nous elements, i que els criteris per la seva inclusió han de ser de caràcter cultural, històric, compositiu, de qualitat d’execució material, de singularitat, de conjunt, etc., hem proposat incloure 4 immobles que detallam i mostram a continuació:

a) Passeig Sarralegui 44 (Ca les Monges), tot i que edifici objecte de proposta té l’entrada al Carrer de la Verge del Carme, 25

Un edifici / complex amb molta història. Tot i que el Cadastre posi que la parcel·la construïda data de l’any 1953, algunes persones tenen la versió que Ca les Monges com a tal data del 1913. De ben segur que el Sr. Pere Sales podria il·luminar aquesta qüestió. A part d’això, l’edifici té un alt valor històric i es conserva, petit i gairebé tímid respecte a les construccions que té al voltant. Un edifici que acull ara, entre d’altres usos, l’ús educatiu. Cert és que el conjunt de la parcel·la ha adquirit una nova dinàmica social des que aparegué una cafeteria. Tot i això, la part situada al Carrer de la Verge del Carme, 25 manté aquell encant, simple però que destaca per sobre dels edificis plurifamiliars del voltant.

b) Passeig Sarralegui, 102

Edificació singular que destaca amb el seu estil i característiques respecte als edificis limítrofs i majoritaris d’aquest tros de la primera línia del Port de Pollença (pisos d’alçada bastant superior). El fet de tenir un estil diferenciat, que recorda al que foren els inicis de la primera línia del Moll s’haurien de conservar per donar una mostra a la ciutadania, visitants, etc., que respecte al nou model actual, fa 70 anys es valorava més construccions a menor escala i amb estils diferenciats, no blocs de pisos uniformes on sovint només canvia el color de la façana. Segons la informació del Cadastre, aquest immoble urbà amb ús residencial es va construir l’any 1955. El total de la parcel·la és de 262 m2.

c) Passeig Sarralegui, 90 

Edificació singular que destaca amb el seu estil i característiques respecte als edificis limítrofs i majoritaris d’aquest tros de la primera línia del Port de Pollença (pisos d’alçada bastant superior), i que té un ús residencial unifamiliar. Com en l’anterior proposta, té un estil propi i molt diferenciat de l’entorn on es troba, a més de comptar amb un estil trencador i que no és habitual de trobar (tant pels colors utilitzats, com l’estil amb balcó i columnes que li atorga un aspecte senyorial. Tot i ser una mica més recent que l’anterior proposta (any de construcció 1960 segons cadastre), també recorda una primera línia no saturada i amb edificis singulars i característics que, de no protegir-se, perdrà identitat per anar cap a la unificació arquitectònica que no ens donarà cap tret característic propi. El total de la parcel·la és de 409 m2.

d) Disseminat Polígon 10 – Parcel·la 518

Com en el cas de Ca les Monges, aquest immoble situat en una parcel·la rústica va ser construït, segons cadastre, el 1932. La peculiaritat d’aquest immoble és (que de nou el Sr. Pere Sales podrà ajudar a corroborar) el fet que és recordat per la ciutadania com una antiga vaqueria. Per la localització de l’immoble no s’han pogut realitzar millors fotografies, d’aquí a que la segona, per visualitzar millor l’indret, sigui extreta del visor Google Maps. Està a una finca amb una superfície gràfica de 7.633 m2 i de confirmar-se que realment fou una Vaqueria, seria adequat analitzar elements que siguin conservats de quan tenia aquest ús, per protegir-los i preservar-los, tot i que la contemplació d’aquests sigui més complicada que altres degut a l’indret geogràfic on es troba.

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.