Reflexions sobre Sant Antoni 2020

Reflexions d’Unides Podem Pollença sobre Sant Antoni 2020

Podeu descarregar el PDF amb la reflexió / comunicat aquí!

Després d’uns dies de reflexió, des d’Unides Podem Pollença volem emetre les següents consideracions arrel d’haver viscut, 1 any més, les festes de Sant Antoni 2020, i més especialment el Pi de Pollença:

  • L’alçària del Pi ha demostrat ser, una vegada més, una característica important a tenir en compte i no amb la que jugar o tractar a la lleugera. Més de 20 metres implica perill i afrontar un risc innecessari: tenir una ramera dèbil i que acabi com va acabar (sent inexistent), amb la conseqüent manca de seguretat pel qui corona el Pi i els entrebancs que això suposa durant el recorregut.
  • Es fa necessari replantejar mesures de seguretat per vetllar pel correcte desenvolupament de la festa. No va haver-hi espai ni tranquil·litat per fermar les cordes a consciència ni per clavar les tant necessàries falques que subjecten la base del Pi. Pel que fa a les cordes laterals, aquestes no estaven tensades. El sistema de politges instal·lat, sumat al fet de fermar una cordeta diferent a la gruixada habitual va provocar que no es pogués tensar correctament, pel que el Pi es movia de costat a costat. Segurament el sistema habitual utilitzat (corda gruixada a través de les anelles) és el més adequat. Respecte a les falques, és gravíssim que no es pogués comptar amb la certesa que el Pi estava ben subjecte. De fet es va moure i va haver d’aturar-se la pujada uns minuts, sense poder igualment clavar les falques com corresponia ni equilibrar la posició del Pi.
  • El consum de drogues el dia del Pi (entre aquestes i de forma més visual l’alcohol) és excessiu i abusiu, veient-se molts joves que evidentment tenen menys de 18 anys amb un estat inadequat de consciència. Però és que el consum sembla ser transversal i no entén d’edats. Apel·lem a la responsabilitat dels pares i mares perquè facin l’esforç d’intentar controlar el màxim l’accés que els seus fills i filles tenen a les begudes alcohòliques. S’ha de treballar, a més, per conscienciar a la societat que cal reflexionar sobre el consum de drogues, tant legals o il·legals. Així, l’Ajuntament és el primer que ha de donar exemple: no oferir tant de vi a Ternelles i més aigua per exemple, que moltes persones ho trobaren a faltar. S’han de realitzar campanyes de consum responsable a tots els nivells, tant per majors com per menors d’edat, implicant-se en aquestes els bars i extrapolant-se aquestes campanyes a totes les festes de l’any desenvolupades a Pollença.
  • Es vol agrair la feinada que fan, de forma desinteressada i poques vegades reconeguda, totes les persones que vetllen perquè el recorregut del Pi sigui exitós i que aquest s’alci a la Plaça Vella (les que duen, majoritàriament, l’armilla de l’Ajuntament). Unes persones sovint poc respectades, que passen desapercebudes en moltes ocasions i no cerquen protagonisme. En canvi, altres i així com ha anat passant el temps n’hi ha més, a cops sembla que volen ser el focus d’atenció tot i provocar inoperància i que pugui haver-hi cordes mal posades, estirades mentre hi ha persones al costat de les rodes, etc. Tot, a vegades, per sortir a una foto…S’ha lluitat molts anys perquè la presència de cossos de seguretat a la festa fos mínima i l’indispensable. Per això s’ha de demanar responsabilitat i respecte a la gent que participa de la festa, i no permetre que qui l’està espenyant ho pugui fer. Mesures com cartells a Plaça i durant el recorregut, així com fulletons, explicacions a les escoles i a la pàgina web de l’Ajuntament són mesures necessàries de conscienciació i pedagogia social. Qui vol estar devora al Pi i participar activament hauria de conèixer un funcionament mínim, per tenir així una responsabilitat col·lectiva i compartida. Un exemple clar: per fer lloc tothom ha d’ajudar, sense necessitat que es peguin les bufetades que es solen veure any rere any. Respecte, seny i tolerància 0 amb l’agressivitat absurda i gratuïta.
  • No es pot deixar de banda l’aspecte positiu a celebrar i és que es complís la Llei i no hi hagués cap Gall viu a dalt del Pi. El Batle i el Regidor de festes foren responsables i no prevaricaren.
  • Després de tot l’exposat, en definitiva, ens posem a disposició per fer feina i poder millorar així les nostres festes, tant importants com necessàries per cohesionar la societat Pollencina i recordar-li el seu passat. Efectuarem les preguntes pertinents, a més, pel següent Ple Ordinari del mes de gener.

 

bramon2-32-7_gImatge B. Ramón, Diari de Mallorca, 18/01/2020

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.