NI UNA MÉS: moció conjunta d’Unides Podem, Junts Avançam i Alternativa per Pollença

Els grups d’Unides Podem, Junts Avançam i Alternativa per Pollença, hem presentat una moció conjuntament per debatre en el ple del proper dijous amb motiu del 25 de novembre dia internacional contra la violència de gènere (consulta el document aquí!)

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El 17 de desembre de 1999, mitjançant la resolució 54/134, l’Assemblea General de l’ONU va declarar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Una data que ha de servir, no només per a la reflexió per part de tota la societat, sinó també per a la renovació dels esforços per part de totes les institucions polítiques i socials, per lluitar contra aquesta vulneració dels drets humans a nivell global.

L’any 2014, Espanya va ratificar el Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica (Conveni d’Istanbul), que suposa el primer mecanisme vinculant a Europa per “Protegir les dones contra totes les formes de violència, i prevenir, perseguir i eliminar la violència contra la dona i la violència domèstica “; i que, per tant, aquest Conveni és d’obligat compliment.

L’article 15 de la nostra Constitució reconeix el dret a la vida i a la integritat física i moral, sense que, en cap cas, ningú no pugui ser sotmès a tortura ni a penes o tractes inhumans o degradants. Per la seva banda l’article 9.2 estableix l’obligació dels poders públics de promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l’individu i dels grups en què s’integra siguin reals i efectives; i remoure els obstacles que impedeixin o dificultin la seva plenitud.

La violència contra les dones és estructural i històrica. Es troba present en tots els països i cultures, independent del nivell educatiu i la posició social. En el present decenni assistim a una ofensiva visible a escala mundial i europea contra la igualtat de gènere i els drets de les dones. És l’actuació sense fre ni límits del patriarcat.

La violència contra les dones constitueix la vulneració més estesa dels drets humans al món i el seu origen rau en la discriminació que pateixen les dones respecte dels homes. La violència masclista no té cabuda en la societat que aspirem a ser, ni en la democràcia que volem consolidar. Eliminar-la de les nostres vides i protegir les víctimes no és una opció, és una obligació. Les dones tenen dret a viure en llibertat i al fet que les seves vides no estiguin en perill pel simple fet de ser dones. I els homes tenen el deure de revisar-se i inclús desconstruir-se, per defugir dels models opressors que marca la masculinitat hegemònica. Actituds i comportaments com els perpetrats pels membres de “La Manada” han de ser inexistents.

Per això necessitem el compromís individual de la ciutadania, homes i dones, i el compromís col•lectiu de la societat tots els dies de l’any. La col•laboració dels homes té un paper important en el foment de la igualtat de gènere i l’eliminació de la violència contra les dones.

La violència masclista ens interpel•la a tots i totes i és la nostra obligació combatre-la amb tots els mitjans disponibles, començant per les administracions, cadascuna en l’àmbit de les seves competències. Aquesta violència és primera causa de mort prematura entre les dones, Per això, es fa necessari posar aquesta lluita en l’agenda política i social; el masclisme mata, l’hem de combatre. Segons l’última macro-enquesta sobre violència de gènere realitzada el 2015 pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, el 12,5% de les dones majors de 16 anys han patit violència de gènere alguna vegada a la vida, el que en termes absoluts suposen 2,5 milions de dones a Espanya, el 2,7% de les dones majors de 16 anys han patit violència en l’últim any i el 64% dels fills i filles de les víctimes van presenciar els episodis de violència.

Més de mil dones (1.027) han estat assassinades a Espanya per les seves parelles o ex parelles des de l’any 2003, data que marca l’inici de la recopilació de dades oficials, 37 d’elles a les nostres Illes. En el que portem de 2019, han estat assassinades 49 dones (una a la nostra CCAA).

Particularment a Pollença, encara recordem l’assassinat a Lucia Patrascu el dia 29/05/2016, mateix dia on aquesta va anar a la Guàrdia Civil a denunciar que tenia por del seu marit, amb el terrible desenllaç que coneixem. Encara s’investiguen els fets, però cal dir fort i clar que els protocols estan per complir-los, i que el seu assassinat no ha de caure en l’oblit.

Al nostre país els últims anys s’han produït avenços legislatius molt significatius en matèria de lluita contra la violència sobre la dona. Disposem d’un marc legislatiu a través de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la Violència de Gènere, la Llei 11/2016 de 28 de juliol d’igualtat de dones i homes i comptem des de l’any 2017 amb un Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere, aprovat pel Congrés dels Diputats.

Una societat decent exigeix avançar cap a una societat segura i lliure de violència vers les dones, que garanteixi una resposta ràpida i efectiva a les dones que pateixen violència, així com als seus fills i filles, generant els mecanismes necessaris per aconseguir-ho.

Per totes aquestes raons, es fa necessari redoblar els esforços contra la violència masclista, mantenir-la com a prioritat política i democràtica, aïllar els violents i els que els donen cobertura política. Cal combatre el discurs tergiversat que parla de “ideologia de gènere” i aquelles opcions polítiques com VOX que volen derogar la Llei contra la Violència de Gènere (abans esmentada). A més, cal exigir que es reforci el sistema de protecció per a les dones víctimes i es desenvolupin tots els recursos i mesures que es contemplen en el Pacte d’Estat en matèria de Violència de Gènere.

Per tot això, des dels grups municipals d’UNIDES PODEM, JUNT:S AVANÇAM i ALTERNATIVA PER POLLENÇA proposem per a la seva aprovació pel Ple els següents acords:

1. Seguir posant en valor des d’aquest ajuntament les mesures contingudes en el Pacte d’Estat en matèria de violència de gènere en el marc de les seves competències, així com el seu seguiment, amb l’objectiu de combatre la violència contra les dones;

2. Manifestar la nostra repulsa a totes les formes de violència cap a les dones, el nostre compromís amb les víctimes i declarar a aquest municipi “Tolerància zero amb els maltractadors”;

3. Expressar el rebuig a qualsevol posicionament polític que propugni la negació de l’existència de la violència de gènere o rebutgi la validesa de les polítiques públiques enfocades a la seva total erradicació;

4. Donar suport a les organitzacions i grups de dones i els defensors dels drets de la dona que han actuat com a catalitzadors i líders dels avenços legislatius i polítics en l’última dècada pel que fa a l’evolució i la pràctica dels drets de les dones;

5. En el marc del reforç de les iniciatives per combatre aquesta xacra, des d’aquest ajuntament ens comprometem a impulsar l’aplicació de la llei 11/2016 de 28 de juliol d’igualtat de dones i homes, així com les estratègies i plans a nivell autonòmics, insulars i locals vigents, en coordinació amb tots els poders públics.

6. El compromís ferm per part d’aquest Ajuntament de contractar tècnics especialitzats en atenció psicològica i emocional a víctimes de violència de gènere, així com als seus fills i als perpetradors. També a l’organització i desenvolupament de programes de concienciació i prevenció per a la població i amb un treball especialitzat per franjes d’edat, incloent els més petits també.

7. Instar el Govern dels Illes Balears a impulsar el pla autonòmic de lluita contra l’Explotació sexual de dones i nines, entenent aquestes com una manifestació més de la desigualtat i la violència masclista.

photo_2019-11-25_12-31-42

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.