Negociacions…

Com en l’apartat de Campanya electoral municipals 2019 (enllaç), feim un resum de les negociacions que varen succeir-se després dels resultats de les eleccions Municipals 2019 a Pollença. L’esquema seguit fou:

1- Assimilació dels resultats: des del minut 0 de veure l’escrutini l’alegria fou “continguda”. Teníem ben clar que el panorama no era còmode per les polítiques progressives d’esquerra, i així es va transmetre per Ràdio Pollença el mateix dia de les eleccions.

2- Acceptació del paper clau d’UMP: era necessari cercar diàleg, compartir sensacions i cercar la millor fórmula per trobar un Govern unit i estable. No podíem negar el paper clau d’UMP, havien estat dels grans “guanyadors” de les eleccions.

3- Junts Avançam, converses majoritàries: possiblement xerràrem més amb Junts en aquestes 2 setmanes que en tot el passat. Recordar que ja vàrem negociar amb ells/es un possible pre-acord electoral, que no va arribar a bon port (ens oferiren la posició 7 de la llista, a la qual no vàrem accedir perquè pensàvem que les nostres idees i projectes no tendrien cabuda en una posició tant endarrerida).A part de Junts, hem xerrat amb tots els altres partits menys amb el Partit Popular. Amb Junts hem mantingut unes 4 trobades informals i 2 reunions formals, amb UMP 3 trobades informals i 1 reunió formal, amb el PI 1 trobada informal i 1 reunió formal, amb Alternativa 1 trobada informal i amb Tots per Pollença 2 trobades informals.

4- Estratègia consensuada: el 31/05/2019 tinguerem una reunió de grups de treball des d’Unides Podem per analitzar els resultats i compartir l’estratègia a seguir, resultant una direcció clara: seguir treballant per aconseguir un Govern progressista i impregnar al màxim les nostres propostes dins d’aquest. Es decidia per tant per l’opció d’intentar investir a Miquel Àngel March com a Batle de Pollença i col·laborar en les negociacions que ens plantegessin.

5- Alternativa per Pollença: va haver-hi retrets per les XXSS capp al nostre paper en les negociacions. La realitat és que en la única reunió informal mantinguda amb la cap de llista, Marina Llobera, es va plantejar la possibilitat de fer de balança cap a l’esquerra, assumint necessàriament que UMP tenia un paper clau dins el futur Govern que es pogués posar en marxa i que això implicava, per força, governar amb ells/es. La opinió fou compartida. Després de la trobada, al dia següent, es va mantenir una conversa telefònica on se’ns va plantejar que féssim un comunicat conjunt exposant que estàvem disposats a donar la investidura a Miquel Àngel March i treballar per un Govern progressista d’una forma conjunta. Es va analitzar aquesta proposta en la reunió abans citada del 31/05/2019 i es va optar per prosseguir l’estratègia actual, ja que “oficiosament”, UMP i Junts ja coneixien, almenys de la nostra banda, la voluntat d’arribar a acords.

Va resultar, i això s’ha anat fent públic, que UMP no volia un acord amb Alternativa. Nosaltres seguirem apostant per crear bon ambient, presentar propostes i estirar el Govern cap a l’esquerra. Després comentarem més sobre aquest assumpte en parlar de la Reunió a 4 bandes del dia 09/06/2019.

6- Document de mínims d’Unides Podem: per mostrar la nostra posició,  vàrem elaborar i enviar, el dia 5 de juny, un document de mínims exigibles que resumia les principals polítiques que volíem defensar que foren estrictament extretes del nostre programa electoral. Fou enviat alhora a Junts i a UMP (el mateix dia 5). Va ser comentat en trobades informals pels dos actors anteriors i hi havia bona sintonia amb aquest document. També hi deixàvem clara la nostra posició en un hipotètic futur Govern, que era sol·licitant una dedicació exclusiva per dur endavant les principals mesures recollides en torn a les Àrees de:
• Benestar Social
• Joventut
• Transparència i Participació Ciutadana
• Competències puntuals en Educació per dur endavant el Pla Educatiu de Ciutat.

Qui vol canviar les coses s’ha de banyar, no esperar que altres ho facin. De fet, també s’ha d’explicar que Junts Avançam va proposar que reduíssim el nostre document de mínims i que s’integrés en el document de negociació que havien elaborat i que havien anat passant a UMP. Ens vàrem negar i vàrem exigir que aquest entraria, com a mínim, com un Annex d’un document de pacte més reduït. Això finalment va ser acceptat. Aquí el document per ser consultat!

Document de Mínims, Unides Podem Pollença, 5 juny 2019

7- Un dels últims moments importants fou la reunió a 4 bandes del dia 09/06/2019. Fou al local de l’Associació de Veïns del Port de Pollença, a les 09:00 del matí i hi assistiren Junts, UMP, Unides Podem i El PI. Fórem avisats i convidats per JUNTS, el dia anterior al migdia (08/06/2019). Per això i com dèiem al punt d’Alternativa per Pollença, les explicacions del perquè no eren a la reunió s’han de demanar a qui l’organitza, en aquest cas Junts. La reunió fou cordial, bona sintonia amb les propostes i la porta oberta a una possible entrada en el pacte de govern del PI (amb alguna àrea de responsabilitat).

8- Assemblea dijous 13/06/2019, es convocà amb previsió d’una possible votació per aprovar, o no, el pacte de govern que s’hagués posat en marxa en cas que l’assemblea de UMP hagués escollit formar govern amb Junts (el dilluns 10/06/2019). Com ja sabem, no va ser així…

9- Tots per Pollença: ens ha plantejat poder col·laborar puntualment en algunes propostes, se li ha dit que d’entrada resulta evident que no donarem suport a la investidura i que la nostra feina estarà a l’oposició, donant sortida al màxim de propostes possibles del nostre programa (no hi ha hagut oferta formal per entrar al seu govern).

10- Actitud proactiva: pensam que destaca la nostra pro activitat i ganes de fer feina, no esperar que el pacte arribi sol (actitud que s’ha vist més reflectida en el PI i també en Alternativa per Pollença). Hem mantingut coherència i la nostra fulla de ruta. No devem res a ningú, només al nostre programa, propostes i la nostra assemblea.

En resum, i després d’analitzar les negociacions en l’assemblea del 13/06/2019 amb la presència d’un membre d’Alternativa, sí que s’ha considerat necessari establir bons ponts de comunicació i col·laborar. Ens esperen 4 anys durs, on la dreta serà (i ja ho ha estat), implacable.

mínims

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.